Az egészséges halért
Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” elnevezésű, röviden csak HappyFishnek nevezett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott hároméves projekt „tótól az asztalig” vizsgálja a vizeket, üledékeket, a halakat ért stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat. A kereskedelemre és a fogyasztásra is hatással bíró kezdeményezés során többek között új, költséghatékony vizsgálati módszereket is kidolgoznak.
A HappyFish egy közelmúltbeli átfogó felmérésének keretében a hazai halastavakban több mint ötszázféle vegyület jelenlétét vizsgálták a tavak vizében, üledékében és a halak húsában. Íme, a legfontosabb megállapítások!
A halastavak vizében és üledékében leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben előforduló növényvédő szer a glifozát, de az üledékek esetében – ahol van vonatkozó jogszabály – a határérték alatt maradt mindenhol. //
Kapcsolódó cikkeink
Idén is a tavalyi áron kaphatjuk a karácsonyi halat
A tavalyinál kedvezőtlenebb időjárási körülmények hatására a haltermelők idén összességében…
Tovább olvasom >Bőséges halkínálat várja az ünnepi vásárlókat karácsonykor
Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője…
Tovább olvasom >Stabil árak várhatóak az ünnepi halfogyasztáshoz
A halgazdaságokban hetek óta tart a lehalászás, és a Hortobágy…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >