Az egészséges halért
Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” elnevezésű, röviden csak HappyFishnek nevezett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott hároméves projekt „tótól az asztalig” vizsgálja a vizeket, üledékeket, a halakat ért stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat. A kereskedelemre és a fogyasztásra is hatással bíró kezdeményezés során többek között új, költséghatékony vizsgálati módszereket is kidolgoznak.
A HappyFish egy közelmúltbeli átfogó felmérésének keretében a hazai halastavakban több mint ötszázféle vegyület jelenlétét vizsgálták a tavak vizében, üledékében és a halak húsában. Íme, a legfontosabb megállapítások!
A halastavak vizében és üledékében leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben előforduló növényvédő szer a glifozát, de az üledékek esetében – ahol van vonatkozó jogszabály – a határérték alatt maradt mindenhol. //
Kapcsolódó cikkeink
Idén sem drágul a karácsonyi hal
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Jelentős pályázati források nyílhatnak meg a magyar halágazat számára
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ilyen lesz a karácsonyi halas szezon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Perszonalizálható friss grillételek – A nap videója
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Virágba bóruló asztalok télen – A nap képe
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Advent Óbudán: indul a főváros egyik legkedvesebb karácsonyi vására
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >

