Az egészséges halért
Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság növelése érdekében a haltermékvonalon” elnevezésű, röviden csak HappyFishnek nevezett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott hároméves projekt „tótól az asztalig” vizsgálja a vizeket, üledékeket, a halakat ért stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat. A kereskedelemre és a fogyasztásra is hatással bíró kezdeményezés során többek között új, költséghatékony vizsgálati módszereket is kidolgoznak.
A HappyFish egy közelmúltbeli átfogó felmérésének keretében a hazai halastavakban több mint ötszázféle vegyület jelenlétét vizsgálták a tavak vizében, üledékében és a halak húsában. Íme, a legfontosabb megállapítások!
A halastavak vizében és üledékében leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben előforduló növényvédő szer a glifozát, de az üledékek esetében – ahol van vonatkozó jogszabály – a határérték alatt maradt mindenhol. //
Kapcsolódó cikkeink
Rekordév a halgazdaságokban – de még mindig kevés halat eszünk
A 2024-es év kiemelkedően sikeres volt a magyar haltermelés számára:…
Tovább olvasom >A terméshozamok előrejelzését és a növénybetegségek azonosítását segítő kutatási program indult az SZTE-n
Műholdképek, drónfelvételek térbeli adatelemzésével segíti a földmegfigyelési programok széles körű…
Tovább olvasom >Szén-dioxid-elnyelőképességet kalkuláló rendszert fejleszt az SZTE és a MOON42 RDI
A karbonkreditek kereskedelme során felhasználható, távérzékelésen alapuló szén-dioxid-elnyelőképességet kalkuláló rendszert…
Tovább olvasom >További cikkeink
Filmvetítéssel és késő esti nyitvatartással is várják a fővárosi fürdők nyáron a közönséget
Az iskolai nyári szünet kezdetével változatos programokkal várják a vendégeket…
Tovább olvasom >Cukrász Szakmai Nap 2025
A Magyar Cukrász Ipartestület május 5-én tartotta meg hagyományos tavaszi…
Tovább olvasom >Lanyhul a horvát ingatlanláz: új célpontokat keresnek a befektetők
Évek óta töretlenül népszerű volt a horvát tengerpart a cseh…
Tovább olvasom >