Az e-cigire Olaszországban mindenhol rá lehet gyújtani

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 12. 11:40

Olaszországban eltörölték az elektromos cigarettára vonatkozó korábbi korlátozásokat. Mindenhol szívni lehet, még ott is, ahol más cigarettára nem szabad rágyújtani.

e-cigaretta

Az iskolákat kivéve e-cigivel minden más zárt és nyitott térben szabad dohányozni: hivatalokban, éttermekben, mozikban, tömegközlekedési eszközökön, valamint az emberekkel teli buszmegállókban és a játszótereken is.

A Public Policy olasz parlamenti hírügynökség jelentése szerint június után most ismét módosították az elektromos cigarettára vonatkozó jogszabályokat. Akkor az összes más dohánytermékre vonatkozó előírásokat alkalmazva szigorították az e-cigik használatát. Vagyis a cigarettával, a szivarral és a pipával együtt az e-cigaretta füstjét is kitiltották a nyilvános helyekről.

Az Olaszországban először tavaly megjelent e-cigi azonnal divatos termékké vált. Idén nyárig több mint 4500 olyan üzlet nyílt, amely elektromos cigarettát árul. Ezek 6800 munkahelyet teremtettek. Júniusban a kormány a trafikokba és gyógyszertárakba helyeztette át az e-cigi forgalmazását, korlátozták a használatát, és 58 százalékos termékadót vetettek ki rá. Ezzel az elektromos cigaretta kereslete zuhanásnak indult.

Az e-cigi szabad használatát jó döntésnek nevezte Umberto Veronesi onkológus, volt egészségügyi miniszter, aki szerint ennek a cigarettának nincs rossz hatása, és a római kormány a kiemelt adóval a bevételt nézte a közegészség helyett.

Girolamo Sirchia szintén volt egészségügyi miniszter, aki 2003-ban betiltotta a nyilvános helyeken való dohányzást, hangoztatta, hogy ellenzi az e-cigi korlátozásának feloldását. (Sárközy Júlia, MTI)

Kapcsolódó cikkeink