Az AVHGA a bankokkal egyenértékű pénzügyi vállalkozás

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 08. 11:47

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ez év január elsejétől a bankokkal egyenértékű pénzügyi vállalkozásként szolgálja a vidéki és az agrárterületen működő kis- és középvállalkozásokat – jelentette be Ulrich Anikó, az alapítvány ügyvezető igazgatója hétfőn Budapesten a szervezete által működtetett sajtóklub rendezvényén.

Az ügyvezető igazgató szerint az új státusz eredményeként a pénzügyi intézmények tőkekövetelmény-számítási rendszerében az alapítvány készfizető kezessége kedvezőbb megítélés alá eshet az új státusz elnyerése következtében. Így a vállalkozások hitelhez jutási feltételei pozitív irányba változhatnak.

Az AVHGA elmúlt időszakbeli munkájának eredményeként a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az engedélyezési eljárást követően ismerte el, hogy a szervezet működése megfelel a hitelintézetekre vonatkozó feltételeknek. Ezért az alapítvány megkapta az engedélyt, hogy a hitelintézetekkel egyenértékű pénzügyi vállalkozásként működjön.

Ez az ekvivalens státusz az alapítvány mindennapi gyakorlatában azt jelenti, hogy működése, eszközértékelése, a szavatoló tőke és a tőkemegfelelése, irányítási és ellenőrzési rendszere, szervezeti felépítése és kockázatkezelése megegyezik a hitelintézetek gyakorlatával.

Tavaly az alapítvány 2340 kezességi kérelmet bírált el kedvezően. Így 53,4 milliárd forint kötelezettségvállaláshoz nyújtott készfizető kezességet. A szóban forgó összeg 7 százalékkal volt kisebb, mint az előző évben.

Kapcsolódó cikkeink