Az automatizálás révén építhetjük újjá az agrár-élelmezési rendszereket
A FAO kiadvány az élelmezés és a mezőgazdaság helyzetéről kitér a munkahelyek elvesztésére és az egyenlőtlenségek csökkentésére.

(Fotó: Pixabay)
Az automatizálás a mezőgazdaságban – ami jelentheti mezőgazdasági gépek vagy épp a mesterséges intelligencia használatát – fontos szerepet játszhat az élelmiszertermelés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételében. Ezzel együtt azonban az egyenlőtlenségeket is növelheti, főleg, ha a kistermelők, fiatalok vagy a nők számára nem elérhető az alkalmazásuk. Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete 2022-ben kiadvány, melyet évről évre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) készít, azt boncolgatja, hogy miként járulhat hozzá az automatizálás az agrár-élelmezési rendszerekben a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához és ezzel összefüggésben tanácsokat is ad a döntéshozóknak ezen potenciál kiaknázására és a hibák elkerülésére. Kezdve a bérelhető traktorokkal Ghánában vagy a tengeri rákok gépi tanulást és robotikát használó csomagolásával Mexikóban, jelentés 27 esettanulmány mentén mutat be példákat a világ számos pontjáról, melyek különböző szintű technológiákat használnak, a termelő méretének és jövedelmének megfelelően.
Feltárja a technológiák alkalmazásának gyökerét és számos tényezőt is, melyek hátráltatják ezt, különösen a kistermelők esetében
Ezen elemzés alapján, a FAO jelentés számos szakpolitikai javaslatot is tesz, hogy a mezőgazdasági automatizálás révén befogadó, fenntartható és ellenálló agrár-élelmezési rendszerek jöjjenek létre. Továbbá a jelentés foglalkozik a legáltalánosabb aggállyal az automatizálás esetében – hogy a munkahelyek megszűnését okozza – megállapítva, hogy ezen félelem az eddigi tapasztalatok tükrében alaptalan. Általánosságban kijelenthető, hogy az automatizálás enyhíti a munkaerőhiányt és ellenállóbbá és hatékonyabbá teszi az agráriumot, illetve növeli a termék minőségét, az erőforrás-hatékonyságot, hozzájárul a megfelelő munkakörülményekhez és a környezeti fenntarthatósághoz – állítja a kiadvány.
„Mi, a FAO-nál hiszünk abban, hogy a technológiai fejlődés és a termelékenység növelése nélkül nem lehet a több száz millió rászorulót felszabadítani a szegénység, éhezés és táplálkozási problémák béklyóiból” – írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a kötet előszavában. „Ami a legfontosabb, hogy miként visszük véghez a folyamatot, nem pedig az, hogy megtörténik-e vagy sem. Gondoskodni kell róla, hogy az automatizálás úgy kerüljön bevezetésre, hogy az támogassa az inkluzivitást és a fenntarthatóságot.”
FAO
Kapcsolódó cikkeink
A kedvezőtlen időjárás miatt sosem látott magasságban a kávébab ára
A kávé világpiaci ára többéves csúcsot döntött 2024-ben, miután 38,8%-kal…
Tovább olvasom >Februárban emelkedett a FAO élelmiszerár indexe
A cukor, tejtermékek és a növényi olajok drágulásától fűtve nőtt…
Tovább olvasom >Az ENSZ Statisztikai Bizottsága új globális indikátort fogadott el a változatos étrend mérésére
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) az ENSZ Gyermekalapjával…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >