Az automatizálás révén építhetjük újjá az agrár-élelmezési rendszereket
A FAO kiadvány az élelmezés és a mezőgazdaság helyzetéről kitér a munkahelyek elvesztésére és az egyenlőtlenségek csökkentésére.

(Fotó: Pixabay)
Az automatizálás a mezőgazdaságban – ami jelentheti mezőgazdasági gépek vagy épp a mesterséges intelligencia használatát – fontos szerepet játszhat az élelmiszertermelés hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételében. Ezzel együtt azonban az egyenlőtlenségeket is növelheti, főleg, ha a kistermelők, fiatalok vagy a nők számára nem elérhető az alkalmazásuk. Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete 2022-ben kiadvány, melyet évről évre az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) készít, azt boncolgatja, hogy miként járulhat hozzá az automatizálás az agrár-élelmezési rendszerekben a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához és ezzel összefüggésben tanácsokat is ad a döntéshozóknak ezen potenciál kiaknázására és a hibák elkerülésére. Kezdve a bérelhető traktorokkal Ghánában vagy a tengeri rákok gépi tanulást és robotikát használó csomagolásával Mexikóban, jelentés 27 esettanulmány mentén mutat be példákat a világ számos pontjáról, melyek különböző szintű technológiákat használnak, a termelő méretének és jövedelmének megfelelően.
Feltárja a technológiák alkalmazásának gyökerét és számos tényezőt is, melyek hátráltatják ezt, különösen a kistermelők esetében
Ezen elemzés alapján, a FAO jelentés számos szakpolitikai javaslatot is tesz, hogy a mezőgazdasági automatizálás révén befogadó, fenntartható és ellenálló agrár-élelmezési rendszerek jöjjenek létre. Továbbá a jelentés foglalkozik a legáltalánosabb aggállyal az automatizálás esetében – hogy a munkahelyek megszűnését okozza – megállapítva, hogy ezen félelem az eddigi tapasztalatok tükrében alaptalan. Általánosságban kijelenthető, hogy az automatizálás enyhíti a munkaerőhiányt és ellenállóbbá és hatékonyabbá teszi az agráriumot, illetve növeli a termék minőségét, az erőforrás-hatékonyságot, hozzájárul a megfelelő munkakörülményekhez és a környezeti fenntarthatósághoz – állítja a kiadvány.
„Mi, a FAO-nál hiszünk abban, hogy a technológiai fejlődés és a termelékenység növelése nélkül nem lehet a több száz millió rászorulót felszabadítani a szegénység, éhezés és táplálkozási problémák béklyóiból” – írta a FAO főigazgatója, Csü Tong-jü a kötet előszavában. „Ami a legfontosabb, hogy miként visszük véghez a folyamatot, nem pedig az, hogy megtörténik-e vagy sem. Gondoskodni kell róla, hogy az automatizálás úgy kerüljön bevezetésre, hogy az támogassa az inkluzivitást és a fenntarthatóságot.”
FAO
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Új rekordokat érhet el a főbb mezőgazdasági élelmiszer-alapanyagok globális előállítása
Viszonylag optimista az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a…
Tovább olvasom >A jövő íze, csomagolása, ritmusa – innovációs térkép 2025-re
Új korszak küszöbén áll az FMCG-piac: a globális gazdasági nyomás…
Tovább olvasom >A vidéki térségek újjáélesztése a fiatalok segítségével
A vidéki térségekben a fiatal nők és férfiak fontos szerepet…
Tovább olvasom >További cikkeink
Akciók, árak, alternatívák – promóciós helyzetkép a magyar háztartásokban
Turcsán Tünde, a YouGov ügyvezető igazgatója a Promóciók Napja konferencián…
Tovább olvasom >A papírformán túl
A higiéniai papírtermékek piacán tapasztalható mozgások jól tükrözik a fogyasztói…
Tovább olvasom >Kereskedők akaszthatják meg a Kellanova Mars általi felvásárlását Európában
Versenyjogi vizsgálatot indíthat az Európai Bizottság a Mars közel 36…
Tovább olvasom >