Az árstop kivezetése után még várható egy nagy élelmiszerdrágulás idén

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 13. 12:42

Az ATV Start vendégei Neubauer Katalin főtitkár, Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség és Máhr András főtitkárhelyettes, Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége voltak, a téma pedig az élelmiszer-árstop piactorzító hatásai.

A fogyasztó a combbal fizeti meg az olcsó melle húsát

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese az ATV Híradónak elmondta:

„Ha megszűnik az árstop, akkor a vásárlók a legtöbb termék esetében hirtelen áremelkedést észlelnek majd, egyedül a tejnél lehet ez másképp. Most már be kéne fejezni, ez senkinek nem jó. Nem jó a gazdaságnak, mert egy teljes piaci zavart okoz ma már, nem jó a fogyasztónak, mert félrevezeti, és ráadásul tartok tőle, hogy többszörösen fizeti meg az árstop árát. És végképp nem jó a termelőknek, mert ebből most már piaci zavarok vannak”

– mondta Máhr András az ATV Híradónak.

Ezen a véleményen van a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin is, aki hangsúlyozta, nagyon fontos lenne, hogy visszatérjen a normál piaci működés, mert az minden fogyasztó számára jobb helyzetet eredményez.

„Látszik, hogy az Európai Unió átlagaiban az országokban olyan húsz százalék körüli áremelkedés volt, míg Magyarországon ez majdnem elérte a 40 százalékot. Mi azt gondoljuk, hogy nem volt jó hatással a hatósági ár ennyire hosszú kitartása az élelmiszer-inflációra” – mondta. Utalt arra is, hogy a kereskedőknek nagy veszteséget okoz az, hogy több száz forint a veszteségük egy-egy árstopos terméken, és ezt azzal kompenzálják, hogy az árstoppolt termékeket helyettesítő árukat adják drágábban:  a csirkecomb például 55, a karaj pedig 45 százalékkal drágult”

Szerinte még 3 hónap rettenetesen sok 13 hónap piactorzító hatás után. Úgy véli, ezek után a következmények nagyon nehezen lehetnek majd csak visszafordíthatóak, ha egyáltalán.

 

Kapcsolódó cikkeink