Az árhullám élén a liszt és az étolaj

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 29. 08:00

2007. decemberben az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,4 százalék volt, 2006. decemberhez viszonyítva pedig 7,4 százalékkal növekedtek az árak. Az elmúlt évben átlagosan 8 százalékkal voltak magasabbak, mint 2006-ban. A 2006 decemberében mért 6,5 százalékról az áremelkedés tizenkét havi üteme 2007. januárra 7,8 százalékra, márciusra 9 százalékra gyorsult, meghatározóan az év eleji hatósági árváltozások eredményeként. A tizenkét havi árváltozás szeptemberben volt a legalacsonyabb (6,4 százalék). 2007. októbertől újból gyorsult az áremelkedés üteme, elsősorban az élelmiszerek és járműüzemanyagok jelentős drágulása miatt.
A KSH jelentése szerint az élelmiszerek árai 1 hónap alatt – 2007. novemberhez képest – 0,8 százalékkal emelkedtek. Növekedett az étolaj (9,2 százalék), a sajt (2,8 százalék), a péksütemények és a tej (2,4-2,4 százalék), a tojás (1,7 százalék), valamint a sertészsír (1,5 százalék) ára. Csökkent viszont a sertéshús (1,5 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest egy százalékkal drágultak. Az átlagosnál alacsonyabb mértékű áremelkedés következett be a szeszes italok, dohányáruk (0,2 százalék) körében.
12 hónap alatt, 2006. decemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 12 százalékkal emelkedtek. Ezen belül kiemelkedő a liszt 56,4, az étolaj 40,2, a kenyér 22, a száraztészta 21,3, az idényáras élelmiszerek és a tojás 21-21, a péksütemények 20,8, valamint a baromfihús 16,9 százalékos drágulása.

Kapcsolódó cikkeink