Az amerikai gazdaság visszaeshet még a recesszióba

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 07. 00:02

Miután a Columbia Egyetem Nobel-díjas professzora, Joseph Stiglitz és a Harvard Egyetemről Martin Feldstein óva intett a túlzott optimizmustól, a szintén Nobel-díjas Paul Krugman még borúlátóbb prognózist adott az amerikai gazdaságról.

Az Amerikai Közgazdász Szövetség éves találkozóján részt vevő neves professzorok eltérő hangsúlyokkal, de egyaránt aggodalmaikat fogalmazták meg az USA gazdaságának idei kilátásairól. Míg Stiglitz szavai szerint a növekedés nem lesz túlságosan "robosztus", addig Krugman  – a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában – egyenesen 30-40 százalékosra tette annak az esélyét, hogy a második félévben az Egyesült Államok gazdasága recesszióba süllyed.
Krugman szerint az idén az év egészében a növekedés 2 százalék körüli lehet, de úgy, hogy az év második felében ismét komoly visszaesés lesz, miután a szövetségi jegybank szerepét betöltő Federal Reserve beszünteti a másodlagos értékpapírok vásárlását, kifut az Obama-adminisztráció 787 milliárd dolláros ösztönző programja és a vállalatok is beszüntetik a készletek újratöltését.
A Nobel-díjas közgazdász az interjúban más, szerinte rossz irányt vevő folyamatokról is beszélt. Így például kifejtette, hogy a munkanélküliség az év végére – ha csekély mértékben is, de nőni fog az év elejeihez képest – közli a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink