Az alma már drágább a banánnál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 06. 13:02

Banánéval vetekedő almaár: a kiskereskedelmi láncokban a sok ezer kilométerről szállított déligyümölcs árban már gyakran alulmarad a legnépszerűbb hazai gyümölcsünkkel szemben.

Sok piacon már a kilónkénti négyszáz forintot is meghaladja az étkezési alma ára, miközben a banánt 300-350 forintért kínálják. Az ok Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács bizottsági tagja szerint a tavalyi rendkívüli csapadékos időjárás. A szokásos csapadékmennyiség kétszerese, valamint az ehhez párosuló nedves időjárás különösen is kedvezett a gombabetegségeknek, ami megnehezítette, sőt olykor lehetetlenné is tette az aktuális növényvédelmi munkák elvégzését, illetve csökkentette a hatékonyságukat.

Így a korábbi évek 550-600 ezer tonnás termésével szemben tavaly csak 400-450 ezer tonnát sikerült betakarítani. Papíron ugyan 140-150 ezer tonna első osztályú étkezési minőséget szüreteltek, ám mire a hűtőházakba került a gyümölcs, kiderült, hogy legjobb esetben is csak a fele felel meg ennek a kategóriának – mondta a szakember. Emiatt külföldről (Ausztriából, Németországból, Lengyelországból) kellett pótolni a hiányzó mennyiséget, s ez föltornázta az árakat. Korábban inkább csak választékbővítés céljából érkezett külföldi alma hazánkba, idén azonban az ellátás biztonsága és a kereslet kielégítése hívta életre a nagyobb mennyiségű importot – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink