Az álláskeresők lehetőségei a legjobbak a gyártó szektorban és a vendéglátóiparban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 14. 10:23

A magyar munkaadók óvatosak a következő negyedévi létszámnövelést illetően, derül ki a ma közzétett Manpower Munkaerő-piaci Elemzésből. A 751 megkérdezett munkáltató közül 11 százalék bővítené alkalmazottai létszámát, 10 százalék pedig leépítésre készül. Négy munkaadó közül három nem tervez változást. A Munkaerő-piaci Mutató +1%-on áll, ami negyedéves és éves összehasonlításban is két százalékpontos csökkenést jelent.

A legjobbak a kilátások a gyártás és a vendéglátóipar területén, mindkét szektorban +9%-on áll a mutató. Míg a gyártásban már negyedik negyedéve folyamatosan pozitív a mutató, a vendéglátóiparban tapasztalható, az előző negyedévhez viszonyított 5 százalékpontos növekedés egyértelműen mutatja, hogy a munkaadók készülnek a nyári szezonra és fejleszteni kívánják az alkalmazotti létszámot.

„Ez most egy törékeny egyensúlyi helyzet” – mondja Kiss Judit a Manpower Magyarország ügyvezetője. „A mutató tisztán jelzi, hogy a közeli jövőben nem várhatóak látványos változások. Egyes területeken tapasztalható ugyan lassú növekedés, ahogy például most a gyártásban, de a magyar gazdaság még mindig sérülékeny. Sok múlik azon, hogy a nemzetközi piacok – különösen Németország, amely a magyar termékek legnagyobb exportpiaca – hogyan teljesítenek. Jó hír, hogy a Németországban végzett felméréseink szerint Európa legnagyobb gazdaságának töretlen a munkaerő-piaci optimizmusa.” A legnehezebb azok helyzete, akik a kereskedelemben próbálnak elhelyezkedni: a -5%-os mutató enyhe visszaesést jelent az előző év azonos időszakához és a második negyedévhez képest is. A kilátások nem túl biztatóak a köz- és szociális szférában sem, ahol a mutató -3%-on áll.

Régiónkénti bontásban Észak-Magyarországon a legerősebb, +8% az alkalmazási hajlandóság, ami jelentős előrelépés a tavalyi év azonos negyedévében mért +1%-os adattal összehasonlítva. Az észak-alföldi régióban ennek pontosan az ellenkezője tapasztalható: az egy évvel ezelőtti +9%-os mutató most -8%-ra esett vissza.

Az EMEA régióban továbbra is vegyesek a munkaerő-piaci kilátások, a 21 vizsgált ország közül 17-ben nőhet az alkalmazási kedv. Tizenhárom országban a mutató az előző évhez, illetve az előző negyedévhez képest is javult. Az előző negyedévhez hasonlóan most is Törökországban, Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban a legerősebb az alkalmazási kedv, míg a legrosszabbak a kilátások Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban. A gyártó szektorban Európa-szerte fellendülés tapasztalható, a tavalyi évhez viszonyítva 20 országból 16-ban nőtt az alkalmazási kedv.

Kapcsolódó cikkeink