Az állami tartalékból cukor kerül a belföldi piacra

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 06. 13:12

Az állami tartalékból 2.000 tonna cukrot szabadítanak fel és dobnak piacra a magas cukorárak letörése érdekében – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium, miután Fazekas Sándor, a tárca vezetője mindezt bejelentette pénteken Püspökladányban a Nemzeti Vidékstratégia országjáró fórumsorozatának harmadik állomásán.

Magyarország keze 2014-ig meg van kötve az uniós cukorszabályozás miatt, de utána gondos tervezéssel a magyar gazdák kőkemény érdekvédelmével változtatni kívánnak a magyar cukortermelés jövőjén – hangzott el a fórumon.

A múlt század 80-as éveiben még 12 cukorgyár működött Magyarországon, ma már azonban csak egy van az egész országban. Magyarország az uniós cukorreform keretében visszaadta cukorkvótájának mintegy a háromnegyedét. Ez a kvóta mintegy 400 ezer tonna cukor termelését tette lehetővé évente. Most hazánk cukorkvótája valamivel több mint 100 ezer tonna.


Azon a vidéken, ahol a fórumot tartották, több száz embernek adott munkát – az európai színvonalú – kabai cukorgyár, és több ezer cukorrépa-termesztő gazdának adott megélhetést a cukorrépa-termesztés a földeken. A becslések szerint mintegy 10-12 ezer hektáron folyt a termelés.

Kapcsolódó cikkeink