Az alkoholfogyasztásra vonatkozó hivatalos iránymutatás jelent meg Japánban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 02. 23. 09:31

Az egészségtelen alkoholfogyasztási szokások megfékezése céljából Japán az alkoholfogyasztásra vonatkozó hivatalos iránymutatást jelentetett meg. Tavaly decemberben kiadott tervezetében a minisztérium férfiaknak napi 40grammban, nőknek pedig napi 20grammban javasolta korlátozni a fogyasztást.

„Az alkoholfogyasztás egészséges mértékéről szóló legújabb iránymutatás” arra a tiszta alkoholmennyiségre összpontosít, amely valószínűleg növeli az életmóddal összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

Az iránymutatás szerint a férfiak esetében a napi 40 g vagy annál több, a nők esetében pedig a 20 g vagy annál több tiszta alkohol fogyasztása növeli többek között a máj megbetegedések, a stroke, a vastagbélrák és a gyomorrák kialakulásának esélyét.

A japán Egészségügyi, Munkaügyi és Jóléti Minisztérium 20 g tiszta alkoholt 500 ml 5% alkoholtartalmú sörrel egyenértékűnek minősít.

A minisztérium az iránymutatás segítségével a napi 40 gramm vagy annál több tiszta alkoholt fogyasztó japán férfiak arányát 13%-ra kívánja csökkenteni a férfi lakosság körében, míg a nők esetében ugyanezt a kört 6,4%-ra mérsékelné.

A dokumentum egy táblázatot is tartalmaz, amely felsorol egy sor, az életmóddal összefüggő betegséget és az alkoholfogyasztás mértékét, amely összefüggésben áll e betegségek kialakulásával. Kiderül belőle például, hogy heti 150 gramm tiszta alkohol (vagy napi 20 gramm) fogyasztása a férfiak esetében összefügg a vérzéses stroke megnövekedett kockázatával, míg a nők esetében heti 100 gramm (vagy napi 14 gramm) alkohol növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét.

Az iránymutatásban a minisztérium mindazonáltal jelezte, hogy „az alkohol betegségekre gyakorolt hatása egyéni különbségeket mutat”.

Just Food

Kapcsolódó cikkeink