Az agrárminiszterek kiálltak a KAP fenntartása mellett

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 09. 02. 11:19

Hasznos volt az uniós agrárminiszterek tanácskozása, megmutatta, hogy az agrártárcák vezetői a jelenlegi nehéz időkben is eltökéltek a Közös Agrárpolitika fenntartása és megújítása iránt – mondta a földművelésügyi miniszter telefonon az MTI-nek pénteken.

buza2

Fazekas Sándor Château de Chambord-ban az uniós országok agrárminisztereinek csütörtökön kezdett konferenciáján vett részt, amelyre a francia miniszter, Stéphane Le Foll hívta meg kollégáit.
Fazekas Sándor a tanácskozáson kifejtette a magyar álláspontot, miszerint Magyarország elkötelezett egy gazdabarát, egyszerű, világos és tervezhető, megfelelő pénzügyi alapokon nyugvó közös agrárpolitika mellett. Továbbra sem támogatja a vegyi úton előállított élelmiszerek gyártását, tartályban előállított, avagy rovarfehérjékre épülő húsféleségek készítését, az állatok klónozását, a hormonkezelt állatok tartását. Az ilyen fejlesztéseket semmiképpen sem szabad a Közös Agrárpolitika forrásaiból finanszírozni – hangsúlyozta.
A mesterséges élelmiszerekkel kapcsolatos magyar álláspont elég karakteres, amelyről a tagállamok képviseletében csak kevesen nyilvánítottak véleményt, de a gazdabarát megoldások mellett elkötelezett felszólalások hangzottak el – mondta Fazekas Sándor.
Meglátása szerint egyértelmű európai szintű jelzést kell adni, hogy megmarad az unió agrártámogatási rendszere és változatlanul nagy szükség van a gazdák munkájára, a közjóhoz való hozzájárulásukra és a megtermelt jó minőségű élelmiszerekre. Emellett fontos, hogy a közeljövőben ténylegesen egyszerűsítsék az agrártámogatások rendszerét – mondta a miniszter. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink