Az agrárminiszter és az Unió szerint az édesvizi és halastavi halászaté a jövő

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 07. 06. 00:01

A halászat az egyik legígéretesebb fejlődés előtt álló agrárágazat. Az édesvízi és halastavi halászat fejlesztésében az Európai Unió miniszterei szerint nagyobb lehetőség van, mint a tengeri halászatban – közölte Gráf József agrárminiszter.

A miniszter a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Aranyponty Halászati Zrt. halászbúcsúján hangsúlyozta: a tavaly elfogadott Halászati Operatív Program megvalósításával versenyképes termelést valósíthat meg a halászati ágazat. A program célja, hogy a jelenleginél jobban karbantartott halastavakban az egészséges halállománytól nagyobb hozamokat érjenek el a gazdaságok, továbbá, hogy új termékekkel jelenjenek meg a piacon. Az utóbbira példaként említette a biohaltermelést, amelyben a magyar halgazdaságoknak még szinte nincs versenytársuk.
 Az Operatív Halászati Programra mintegy 34,5 millió eurót biztosít az Európai Halászati Alap, amelyhez mintegy 12 millió eurós önrésszel járul hozzá a hazai költségvetés.
Az uniós támogatást új beruházások megvalósítására, a jelenleg csak a haltermés egyötödét feldolgozó üzemek kapacitásának növelésére, az élelmiszerbiztonsági rendszer, a kutatás, fejlesztés, a piacszerzés fejlesztésére, s a technikai eszközök beszerzésére lehet felhasználni – tudósít az MTI.

Kapcsolódó cikkeink