Az agrárkamara szoftverrel segíti a gazdákat a gazdálkodási napló kitöltésében

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 06. 11:04

Ingyenesen használható szoftverrel segíti a gazdálkodókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a gazdálkodási napló kitöltésében – közölte a NAK szerdán az MTI-vel.

NAKkamara-nagy

A program, amely minden támogatási forma naplóvezetési előírásainak megfelelő, nem csak a napló kitöltésében segíti a gazdálkodókat, a programban rögzített adatok alapján a szoftver elkészíti a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) kötelezően benyújtandó adatszolgáltatásokat is – írták.

A szoftver arra is lehetőséget biztosít, hogy a termelő nyomon kövesse a gazdaságával kapcsolatos információkat, például kimutatásokat készítsen a vetésterület méretéről, az inputanyag-felhasználásról vagy a hozamokról, valamint jelzi a gazdáknak a fontos határidőket, és figyelmeztet a bejelentés köteles események időpontjára – ismertették.

A program a későbbiekben alkalmas lesz a kötelező tápanyag-gazdálkodási terv összeállítására is a talajvizsgálati adatok alapján, jelenleg mérlegalapú tápanyag-gazdálkodási terv készíthető vele.

Tavaly óta egyre több agrártámogatási formához vált szükségessé a gazdálkodási napló vezetése, amely már a termelők mintegy kétharmadát érinti. A különböző támogatási formákhoz korábban különböző gazdálkodási naplót kellett alkalmazni, ezeket azonban 2016. január 1-től egységesítették – írták.

A program a gn.nak.hu oldalon érhető el. (MTI)

Címkék: , , ,

Kapcsolódó cikkeink