Az agrárkamara és az élelmiszer-feldolgozók egyeztetést szorgalmaznak a népegészségügyi termékadóról

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 06. 19. 11:45

Szakmai egyeztetést kezdeményez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) azért, mert tudomásuk szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása – közölte az agrárkamara kedden az MTI-vel.

A két szervezet kifogásolja, hogy a módosítás kapcsán nem egyeztettek velük, ezért levélben kérték a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását.
A NAK közleménye szerint a két szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy nem kérik ki az álláspontjukat egy olyan témában, amely tagjaikat jelentősen érinti.
Kiemelték, hogy az egyeztetés elmaradása ellentétes többek között a kormány és a NAK által kötött együttműködési megállapodással is, amelyben a kormány vállalta, hogy az agrárkamara tagjait érintő kérdésekről tájékoztatást ad, és a vonatkozó témákban álláspontját a testülettel egyeztetve alakítja ki.
Hangsúlyozták, hogy egyetértve a kormány céljaival, a kamara és az ÉFOSZ is támogatja az egészséges életmód és azzal együtt a kiegyensúlyozott táplálkozás terjedését, a népegészségügyi mutatók javítását.
A magyar élelmiszeripar meghatározó szereplői elmúlt években – az ÉFOSZ Együtt a Fogyasztókért elnevezésű mozgalommal – vállalásaikkal hozzájárultak ahhoz az iparági kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy a magyarországi cégek támogassák a fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozását, egészségi állapotuk javítását, ösztönözzék őket aktív életmód folytatására, egyúttal segítve a népegészségügyi mutatók javulását. Ezen célok és a kapcsolódó szabályozásbeli részletek kialakítását mindkét szervezet ahogy eddig, a jövőben is aktívan segíteni kívánja – közölte a NAK. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink