Az agrárkamara és az élelmiszer-feldolgozók egyeztetést szorgalmaznak a népegészségügyi termékadóról
Szakmai egyeztetést kezdeményez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) azért, mert tudomásuk szerint folyamatban van a népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás módosítása – közölte az agrárkamara kedden az MTI-vel.
A két szervezet kifogásolja, hogy a módosítás kapcsán nem egyeztettek velük, ezért levélben kérték a pénzügyminisztertől a tervezett lépések felfüggesztését, a szakmai egyeztetések lefolytatását.
A NAK közleménye szerint a két szervezet elfogadhatatlannak tartja, hogy nem kérik ki az álláspontjukat egy olyan témában, amely tagjaikat jelentősen érinti.
Kiemelték, hogy az egyeztetés elmaradása ellentétes többek között a kormány és a NAK által kötött együttműködési megállapodással is, amelyben a kormány vállalta, hogy az agrárkamara tagjait érintő kérdésekről tájékoztatást ad, és a vonatkozó témákban álláspontját a testülettel egyeztetve alakítja ki.
Hangsúlyozták, hogy egyetértve a kormány céljaival, a kamara és az ÉFOSZ is támogatja az egészséges életmód és azzal együtt a kiegyensúlyozott táplálkozás terjedését, a népegészségügyi mutatók javítását.
A magyar élelmiszeripar meghatározó szereplői elmúlt években – az ÉFOSZ Együtt a Fogyasztókért elnevezésű mozgalommal – vállalásaikkal hozzájárultak ahhoz az iparági kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy a magyarországi cégek támogassák a fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozását, egészségi állapotuk javítását, ösztönözzék őket aktív életmód folytatására, egyúttal segítve a népegészségügyi mutatók javulását. Ezen célok és a kapcsolódó szabályozásbeli részletek kialakítását mindkét szervezet ahogy eddig, a jövőben is aktívan segíteni kívánja – közölte a NAK. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AI-jelölést szeretnének a fogyasztók az élelmiszercímkéken
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók 83%-a úgy véli, hogy…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >