Az agave szívéből készül a legfinomabb tequila

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 26. 11:03

Öt dolog, amit nem tudtál a mexikóiak kedvenc italáról:

A bulik elmaradhatatlan, minőségi kísérője a tequila, amiből a 100 százalék kék agavéből készült fajta az egyik legtisztább és legnemesebb mexikói ital. Fogyaszthatod sóval és lime-mal, vagy ihatod színes koktél alapanyagaként is, de ha a tradíciókat követed csakis önmagában kortyolod. Íme további 5 dolog, amit rajongóként feltétlen tudnod kell a tequiláról.

blanco_koktel_uj_uveg

Az agave szíve van benne

Egyesek úgy gondolják, a mexikóiak kedvenc itala az agave leveléből készül, pedig valójában a növény 30-75 kilogrammot nyomó szívét használják fel hozzá. Ráadásul igazi tequilát kizárólag kék agavéből főznek, ilyen például az el Jimador, ami az alapanyagot betakarító munkásokról kapta a nevét. A jimadore-ok fanyelű, körkörös pengével ellátott coa de jima-val aratják a piña-t, vagyis az agave szívét, amit ezután megfosztanak a leveleitől. Az agave szívéből főzéssel nyerik ki a nedvességet, amit erjesztenek, majd lepárolnak a tequilához. Az pedig külön érdekesség, hogy a kék agavét legalább 8 évig kell növeszteni, hogy kellően megérjen a legfinomabb tequila készítéséhez.

Az igaziban nincs kukac

Vannak, akik az üveg alján úszkáló kukaccal azonosítják a tequilát, pedig a valódi, kék agavéból készülő italban a növényi párlaton kívül semmi más nem található. A gusano – ami egy agavé növényen élő lepkefajta lárvája – csupán marketingfogás, és többnyire a tequila társát, a mezcalt népszerűsítik azzal, hogy kukacot tesznek a palackba.

Nincs tudtamódosító hatása

A huszadik század közepén a tequila értékesítés megcsappant, miután a Kaliforniában élők azt hitték, tudatmódosító hatása van. Valójában a mezcalt keverték össze a ténylegesen pszichoaktív meszkalinnal, ami a pejot nevű kaktusz alkaloidja.

Gyémánt is készíthető belőle

A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem fizikusai rájöttek, hogy készíthetnek mesterséges gyémántot a tequilából. Sajnos a szintetikus gyémántok túl kicsik, hogy ékszerbe kerüljenek, viszont elektronikai és ipari célokra tökéletesen felhasználhatók.

Évekig eláll – de miért tartogatnád?

Egy üveg tequila akár évekig is eláll a bontatlan palackban, felnyitás után azonban körülbelül két hónapon belül ajánlott elfogyasztani. Az oxidáció és párolgás ugyanis minőségromlást okoz, és épp a jellegzetes agavé profil tűnik el az italból.

Az el Jimador elkötelezett híve a mértékletes alkoholfogyasztásnak.

Kapcsolódó cikkeink