Az agárkivitelen belül növekszik a feldolgozott termékek aránya

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 05. 11:30

A magyar agrárexporton belül az elmúlt években a feldolgozott termékek aránya 60 százalékról 80 százalékra emelkedett – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

marhahus

Kifejtette: az idén is biztatóak a kilátások, tavaly mintegy 8 milliárd euró volt a magyar agrárkivitel, ezt a teljesítményt remélhetően 2016-ban sikerül felülmúlni.
Hozzátette: a magyar agrárexport gyorsan emelkedik, az elmúlt három-négy év alatt 30 százalékkal növekedett, ami megélhetést, munkahelyet, jövedelmet jelent a gazdáknak még akkor is, ha az árak nyomottak, az orosz embargóval, illetve a sertés és a tejipari piaci válsággal kell megküzdeni.
Kiemelte: az agrárexport piacáért kemény küzdelmet kell folytatni, kevés helyen bővül a fizetőképes kereslet, az energiaárak csökkenése miatt a termény-, takarmány- és élelmiszerárak mérséklődnek. A magyar agrártermékek mintegy száz országba jutnak el, a legnagyobb felvevő az Európai Unió – tette hozzá.
A miniszter kitért arra, hogy az orosz embargó a magyar élelmiszerek 30 százalékát érintette, a félkész- és konyhakész termékekre nem vonatkozik a tilalom, például vetőmagok esetében sikerült növelni a magyar kivitelt, de a rubel árfolyamának gyengülése hátrányt jelent.
Úgy vélte, az embargó megszűnése után sem lesz könnyű visszakerülni az orosz piacra, Oroszország ugyanis növelte saját ellátását, illetve az odaszállító cégeket minősíttetni kell. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink