Az áfacsalások elleni túlzott adminisztráció gátolja a növekedést

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 05. 12. 11:30

Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt, Magyarország pedig minden negyedik áfaforinttól. Az adminisztráció erre válaszul adott túlzott növelése azonban gátolja a gazdasági növekedést és csökkenti az adott ország vonzerejét – hívták fel a figyelmet a LeitnerLeitner szakértői, Hannes Gurtner és Jancsa-Pék Judit kedden, a XVII. Európai áfa konferencia alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

EU

Hannes Gurtner, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, az Európai Bizottság mellett működő áfa szakértői csoport tagja elmondta: a konferencián részt vevő 26 ország áfaszakértői arra keresték a választ, hogyan lehet hatékonyan fellépni az áfacsalások ellen.

Az unióban Hollandiában, Finnországban és Luxemburgban a legkisebb, 5 százalék körüli a rés a beszedhető és a valóban beszedett áfa összege között, a legnagyobb hiányt Románia, Szlovákia és Litvánia szenvedi el, ahol a 40 százalékot is meghaladja a különbség. Magyarország európai összehasonlításban a középmezőny alján helyezkedik el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink