Az adóemelés ellenére még mindig megéri a cafeteria

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 11. 11:40

A cafetéria juttatások oldalán több változás is történt 2012 elejétől, ezek között említhető, hogy a munkáltató terhe a korábbi 19 százalék helyett 31 százalékra emelkedett, miközben egy éves korlát is életbe lépett, méghozzá 500 ezer forint értékben.

A PwC szakértője szerint azonban ez a vállalatok többségénél nem jelent korlátozást, hiszen az átlagos éves szinten kiadott cafetéria juttatás a plafonnál sokkal alacsonyabban van. A szakértő szerint még annak ellenére is megéri a munkáltató számára a cafetéria juttatás, hogy az adó emelkedett – hangzott el a mai OTP Pénztárszolgáltató által tartott sajtótájékoztatón.

A cafetéria rendszer egyik új elemeként megjelent a Széchenyi Pihenőkártya, az OTP Pénztárszolgáltató szerint újítás 2012-től, hogy már külön alszámlák vannak, amelyre külön keret is vonatkozik, így a szálláshelyre, a vendéglátásra vagy a szabadidőre. Az OTP szakértői szerint éves szinten a valós cafetéria juttatás a vállalkozás esetében 200-250 ezer forint körül található.

Az OTP-nél 2011 közepétől érhetők el a SZÉP Kártyák, jelenleg 2000 céggel van szerződés, összességében 32 ezer kártya van kibocsátva. Az utóbbi két hónapban futott fel a szerződéskötések száma, hiszen 2011 novemberében még csak körülbelül 400 céggel volt szerződése az OTP Pénztárszolgáltatónak. Az elfogadóhelyek száma is gyorsan bővül, már 3200 elfogadóhely van, azonban egy folyamat elején tartanak csak, a rendszer bővítése folyamatosan valósul meg.

Az OTP Pénztárszolgáltató szerint az alszámlák között a legnépszerűbb a meleg-étkeztetés lesz, erre utalnak az OTP Cafetéria kártya adatai is. A felhasználások alapján a munkavállalók a legszívesebben az ételvásárlásaikat fedezik béren kívüli juttatásból. A SZÉP kártya egyre elfogadottabb lesz a piacon, ahogy az elfogadóhelyek száma is bővül, ennek megfelelően azt várják, hogy év végére több százezerre nő a kibocsátott kártyák száma – írja a portfolio.hu.

Kapcsolódó cikkeink