Az adó ellenére is maradhat a cafeteria

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 22. 00:01

Az OTP Egészségpénztárhoz érkezett visszajelzések alapján valószínűsíthető, hogy a cégek többsége 2010-ben is élni kíván a béren kívüli juttatások rendszerével. 2010. januárjától az egészségpénztárak a kedvező 25 százalékos adókulcsba tartoznak.

Valószínűsíthető ugyanakkor, hogy az egyes juttatások fontossági sorrendje megváltozik, így például az egészségpénztári vagy internetes juttatások szerepe felértékelődik, míg a hideg étkezésé csökken.
A béren kívüli juttatások megtartása mellett viszonylag egyszerű az érv: ha ugyanis a munkáltatónak bruttó havi 10.000 forint keret áll rendelkezésére a munkavállaló béren túli ösztönzésére, ezt teljes egészében kedvezményes adózású cafeteria elemeken, pl. egészségpénztári tagdíjtámogatáson keresztül felhasználva a nála jelentkező 10.000 forint költséghez képest 7.500 forint kerül a munkavállaló zsebébe. Míg, ha a 10.000 forintot bérként fizeti ki, egy 100.000 bruttó bérrel rendelkező munkavállaló esetén a bérnövekményből csupán 5.975 forint.
Persze biztosan lesznek olyan munkáltatók, akik a cafeteriát vagy bizonyos elemeit megvonják januártól a dolgozóiktól. "Azoknak a tagoknak, akiknek munkáltatójuk megvonja az egészségpénztári tagdíjtámogatást, érdemes elgondolkodniuk az egyéni befizetés lehetőségén, hiszen így továbbra is élhetnek a szolgáltatói kedvezményekkel, illetve 30 százalékos adóvisszatérítést igényelhetnek pénztári számlájukra" – idézi a tozsdeforum.hu  Studniczky Ferencet, az OTP Egészségbiztosítási pénztár ügyvezető igazgatóját.

Kapcsolódó cikkeink