Az acél konzervdoboz a legkeresettebb termékkör

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 02. 03. 09:51

A fém csomagolóeszközök piacán mintegy 70 százalékos részaránnyal az acél konzervdoboz a legkeresettebb termékkör, ennek jelentősége ráadásul nőtt is a tavalyi évben. Jóval kisebb, körülbelül 10 százalékos felhasználási arányt képviselnek az alumíniumeszközök – sorukban az aeroszolos palackok –, amelyeknek viszont az exportban jut kitüntetett szerep.

A fém csomagolóanyagok egyik legnagyobb magyarországi gyártója, a Pikopack számára a legnagyobb árbefolyásoló tényezővel az ónozott acél árának változásai bírnak. Berényi Katalin kereskedelmi vezető kiemelte, hogy legfontosabb vevőik közé a külföldi, saját márkás termékeket készítő bértöltő cégek tartoznak, ezen az alacsony árrésű, áruházláncok uralta piacon pedig a vevők nagyon árérzékenyek.

Az innováció legfőbb iránya az alacsonyabb mértékű alapanyag-felhasználás elérése, ami új gyártási technológiákat követel meg. A fejlesztések eredményeképp vékonyabb anyagvastagsággal érhető el a korábbiaknál jobb nyomástartóssági érték, nem utolsósorban pedig a gyártás is olcsóbbá válik.

A szakember elmondta, hogy a Pikopack a válság okozta stagnálás után 2014-ben újra volumennövekedést fog elérni az aeroszoleladásban. Ennek komoly hátszelet ad, hogy az európai aeroszolkereslet 2013-ban újra növekedésnek indult.

– Megfigyelhető az acél aeroszol piacán a kozmetikai szegmens gyengülése, bizonyos alternatív csomagolóanyagok és az alumíniumpalackok térnyerése mellett. Aeroszolfronton egyre több a versenytárs, és a nyugati vevőknél is növekszik a török gyártók befolyása, amelyek már nemcsak áraikkal, de minőségükkel is csábítják a töltőcégeket – magyarázza.

Előnyként említette, hogy a fém csomagolóeszközök fogyasztói megítélése újrahasznosíthatóságuk miatt jónak mondható. Az Európai Fémcsomagolási Szövetség (EMPAC) mindemellett sokat tesz a népszerűsítésért: a legnagyobb európai csomagolóipari seregszemlén, a Düsseldorfban megrendezett Interpa­ckon például a szervezet egy hatalmas „Fémcsomagolási Plázát” jelenített meg a gyártók felvonultatására.

Kapcsolódó cikkeink