Az acél az új műanyag?

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2019. 07. 25. 08:50

Sosem volt időszerűbb új szemmel tekinteni az acélra, hiszen mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a műanyag csomagolás használata nem folytatható sokáig. Az APEAL (Európai Gyártók Szövetsége az Acél Csomagolásért) szerint itt az ideje megkülönböztetni az „újrahasznosítható” és a „valóban újrahasznosítható” anyagokat.

Noha a legtöbb szupermarket, kiskereskedő, stb. már tett lépéseket a műanyag-felhasználás csökkentésére, az tény, hogy csomagolóanyagra szükség van.

Az Európai Unióban évente nagyjából 88 millió tonna étel kerül a szemétbe. A műanyag csomagolás ugyan meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát, de újrafelhasználni azt csak véges alkalommal lehet.

És itt jön képbe az acél, amely 100 százalékig véd a fénytől, víztől és levegőtől, így az így csomagolt és tárolt élelmiszer sokkal tovább tartható el, mint más csomagolóanyagok esetében. Ráadásul az acélt akárhányszor fel lehet használni újra, méghozzá minőségbeli változás nélkül.

A legfrissebb adatok szerint Európában az acélcsomagolás 80,5 százalékát újrahasznosítják, ami azt jelenti, hogy ez a legnagyobb arányban újrahasznosított anyag a kontinensen. Ha a kiskereskedők valóban ki akarják venni a részüket a fenntarthatósági törekvésekből, meg kell fontolniuk az acél, mint csomagolóanyag minél nagyobb arányú felhasználását.

 

ESM

Kapcsolódó cikkeink