Augusztusban tovább csökkentek az ipari termelői árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 09. 01:07

2012 augusztusában a belföldi- és az export-árváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző havinál. Ezt elsősorban a fafeldolgozás, papírtermék gyártása, nyomdai tevékenység, a kohászat, fémfeldolgozás gyártása, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása és az energiaszektor árainak csökkenése magyarázza.

2012 augusztusában – a KSH előzetes adatai alapján – 0,8 százalékkal visszaesett az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A munkanaphatástól megtisztított index 1,4 százalékkal nőtt. A termelés az év első nyolc hónapjában 0,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett.


Augusztusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest változatlanok maradtak. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 1,2 százalékkal emelkedtek. A feldolgozóipari ágazatok augusztusi belföldi értékesítését 4,7 százalékos áremelkedés jellemezte 2011. év azonos időszakával összehasonlítva. Legnagyobb mértékű növekedés továbbra is a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (13,5%), a vegyi anyag, termék gyártásában (8,5%), valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában (5,7%) volt. 2011 augusztusához viszonyítva csökkentek az árak a gyógyszergyártásban (1,8%), a gép, gépi berendezés gyártásában (1,3%), a kohászat, fémfeldolgozás (1,0%) és az egyéb feldolgozóipar, ipari gép, berendezés üzembe helyezése, javítása területén (0,1%).
A többi feldolgozóipari ágazatban 0,2 és 4,3 százalék között emelkedtek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 augusztusában az előző havihoz képest 0,6 százalékkal mérséklődtek, a 2011 augusztusához képest 4,6 százalékkal növekedtek

Kapcsolódó cikkeink