Augusztusban rekordközeli ütemben folytatódott az amerikai feldolgozóipari teljesítmény növekedése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 09. 01. 10:23

Az amerikai feldolgozóipar teljesítménymutatója kissé csökkent augusztusban a Markit gazdaságkutató intézet felmérésében, emelkedett viszont az ISM gazdaságkutató felmérésében a szerdán publikált jelentések alapján. Mindkét felmérés lendületes, rekordközeli teljesítménynövekedést mutat az eltérés ellenére is.

Augusztusban 61,1 pontra, négy havi mélypontra csökkent a Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexének végleges értéke az Egyesült Államokban a júliusi 63,4 pontos rekordról. Az augusztusi BMI előzetes értéke 61,2 pont volt.

Az ISM amerikai gazdaságkutató intézet feldolgozóipari BMI mutatója viszont 59,9 pontra emelkedett augusztusban a júliusi 59,5 pontról, ellentétben a csökkenést jelző várakozásokkal. A piac 58,6 pontot várt augusztusra.

Míg a Markit amerikai feldolgozóipari teljesítményindexe júliusban érte el a csúcsát 63,4 ponton, addig az ISM márciusban 64,7 ponton. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. A Markit és az ISM felmérése tehát egyaránt az amerikai feldolgozóipari teljesítmény lendületes, bár eltérő mértékű növekedését mutatja augusztusra vonatkozóan.

Az ISM és a Markit eltérő módszerekkel kalkulálja beszerzésimenedzser-indexeit. A legnagyobb eltérés azt, hogy a Markit indexében benne van az építőipar teljesítménye is, az ISM felmérésében pedig az építőipar a “nem feldolgozóipari” indexben szerepel, ami a Markitnál szolgáltatóipari BMI néven fut. Részben az építőipar jó teljesítménye az oka annak, hogy a Markit feldolgozóipari indexe magasabb értéket mutat mint az ISM feldolgozóipari indexe.

Erre utal az is, hogy a szintén szerdán közzétett adatok alapján az amerikai építőipari kiadások szezonális kiigazítással júliusban 0,3 százalékkal, a várt 0,2 százaléknál nagyobb mértékben emelkedtek 1,569 ezer milliárd dolláros évesített értékre. Júniusban 0,1 százalékos volt a havi növekedés.

A Markit augusztusi feldolgozóipari indexének a csökkenése a kapacitáskorlátok, valamint az alapanyagellátás hiányosságai miatt csökkent. A termelés és az új megrendelések beérkezése viszont lendületes növekedést mutatott. Az alapanyagmegrendelések teljesítési ideje tovább növekedett, a beszerzési költségek emelkedtek, az input árak növekedési üteme a felmérés történetében a legmagasabbra emelkedett. A foglalkoztatási részmutató annak ellenére is csökkent augusztusban, hogy a vállalatok termelési kilátásai javultak. Ennek az oka azonban a magas munkaerő fluktuációban és a megfelelő szakemberek hiányában keresendő.

Az ISM feldolgozóipari indexének augusztusi növekedéséhez elsősorban az új megrendelések gyarapodása járult hozzá. A vonatkozó részmutató 66,7 pontra emelkedett augusztusban az előző havi 64,9 pontról. A foglalkoztatás viszont zsugorodott, a vonatkozó index az 50 pontos határ alá csökkent 49,0 pontra az előző havi 52,9 pontról.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink