Augusztusban csökkent az euróövezeti infláció

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 16. 11:02

Az előzetes értéknél és az előző havinál is kisebbnek bizonyult augusztusban az euróövezeti infláció – közölte szerdán az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

EU

Augusztusban évi 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak (CPI) az euróövezetben az előző havi 0,2 százalékos növekedés után. Egy évvel korábban, 2014 augusztusában 0,4 százalék volt az euróövezeti infláció. Az előzetes augusztusi adat 0,2 százalék volt.

Az előző havihoz képest augusztusban nem változtak a fogyasztói árak az euróövezetben, a júliusi 0,6 százalék csökkenés után. Az előzetes érték augusztusra is 0,6 százalékos havi csökkenést mutatott.
Az Európai Unióban 0,0 százalékos volt a tizenkét hónapra visszatekintő infláció augusztusban, míg júliusban 0,2 százalékos, egy évvel korábban pedig 0,5 százalékos értéket jegyzett fel a Eurostat.

Az EU tizenegy tagállamában regisztráltak éves fogyasztói árcsökkenést augusztusban. A legkisebb éves inflációt (a legnagyobb árcsökkenést) Cipruson mérték, 1,9 százalékosat. Romániában 1,7 százalékkal, Litvániában pedig 1,0 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak augusztusban.

A legnagyobb áremelkedés Máltán volt augusztusban, 1,4 százalék. Ausztriában a fogyasztói árak 0,9 százalékkal, Belgiumban 0,8 százalékkal emelkedtek.

Az Európai Unió 28 tagállamából tizennégyben lett alacsonyabb az éves infláció augusztusban, mint júliusban. Négy tagállamban nem változott, tíz tagállamban pedig magasabb lett.

Az Eurostat adatai szerint augusztusban Magyarországon 0,1 százalék volt az éves áremelkedés, az előző havihoz képest pedig 0,6 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink