Augusztusban csökkent a búza és nőtt az árpa átlagos felvásárlási ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 05. 11:35

Augusztusban az előző hónaphoz képest stabil maradt a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és ezzel a hónap végén 10140,6 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

buza
A kukorica ára a világpiacon uralkodó trenddel összhangban csökkent, igaz csak minimálisan. Jelentősen, 5 százalékot csökkent viszont összességében a búza átlagára a takarmánybúza nagyobb súlyának köszönhetően. Mint ismert, az aratás környéki csapadékos időjárás miatt a szokásosnál nagyobb lett az összes megtermelt búzán belül a takarmánybúza aránya, ezért az a megszokottnál nagyobb volumenben forgott. Továbbra is nagy, mintegy 20 százalékos árkülönbség érzékelhető ugyanakkor a malmi búza javára. Augusztusban a takarmánybúzát átlagosan 40.500, az étkezési búzát 48.500 forinton adták-vették. 2 százalékot, 41.000 forintra nőtt viszont a takarmányárpa ára.
A piaci várakozások alapján az látszik valószínűnek, hogy az év utolsó negyedében mind a takarmány-, mind a malmi búza pár százalékkal emelkedni fog. A kukorica esetében inkább a stabilitásra van nagyobb esély.

Kapcsolódó cikkeink