Augusztusban 279 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 31. 11:15

Augusztusban az export euróban számított értéke 4,0, az importé 0,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete 279 millió euró (88 milliárd forint) volt, 217 millió euróval (60 milliárd forinttal) kevesebb, mint tavaly augusztusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

augusztus-kulker

A részletes adatok szerint 2014 augusztusában a kivitel értéke 6,020 milliárd eurót (1881 milliárd forintot), a behozatalé 5,741 milliárd eurót (1792 milliárd forintot) tett ki.

Az év első nyolc hónapjában a kivitel értéke 55,150 milliárd euró (16 974 milliárd forint), a behozatalé 51,105 milliárd euró (15 726 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 4,044 milliárd eurót (1248 milliárd forintot) tett ki, ami 20 millió euróval (46 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Az idén január–augusztusban a külkereskedelmi termékforgalom forintárszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva a kivitelben 0,6 százalékkal emelkedett, a behozatalban szinte nem változott. A cserearány 0,7 százalékkal javult. A forint az euróhoz képest 4,0 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 0,3 százalékkal értékelődött le.

Szeptemberben a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 1,7 százalékkal csökkent, a behozatalé 3,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első nyolc hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene 7,6, illetve 8,6 százalékkal bővült.

A gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 8,5, a behozatalé 8,0 százalékkal nőtt 2013 első nyolc hónapjához hasonlítva. Augusztusban azonban a forgalom volumene mindkét irányban csökkent, elsősorban az autógyárak hosszabb-rövidebb nyári leállásának következtében. A teljes időszakot tekintve a közúti jármű kivitele több mint 40 százalékkal, behozatala negyedével haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet.

A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék mindkét irányú forgalma negyedével volt alacsonyabb, mint 2013 azonos időszakában, elsősorban a hazai előállítású mobiltelefonok gyártókapacitásának visszaesése következtében.

A külkereskedelmi forgalom mintegy harmadát kitevő feldolgozott termékek exportvolumene 6,4, az importé 9,7 százalékkal haladta meg a 2013. január–augusztusi szintet. A járműiparhoz kapcsolódó termékek forgalma továbbra is meghatározó volt. Kismértékben nőtt a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek mindkét irányú forgalma is.

Az energiahordozók importvolumene – a forintárak csökkenése mellett – 11 százalékkal volt több, mint 2013. január–augusztusban. A kőolaj és kőolajtermék importvolumene az utóbbi pár hónapban mért növekedés következtében az időszak végére már meghaladta a bázisidőszaki szintet. A gáz importvolumenében a hazai gáztározók feltöltése miatt március óta jelentős bővülést regisztrált a KSH, amely így az időszak végére több mint ötödével felülmúlta az egy évvel ezelőtti szintet. A villamos energia importvolumene az alacsony világpiaci árak mellett mintegy hatodával nőtt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 6,4, az importé 6,7százalékkal bővült 2013. január–augusztushoz képest. A gabona- és gabonakészítmény kivitelének volumene – az árak közel 10 százalékos csökkenése mellett – csaknem ötödével haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A csoporton belül a legnagyobb részarányt képviselő kukoricakivitel forintértéke mintegy harmadával nőtt, míg a búzáé több mint tizedével visszaesett. Dinamikusan bővült az állati takarmány és a hús és húskészítmény exportja, illetve a kávé, tea, kakaó, fűszer importja.

Az év első nyolc hónapjában az export 79, az import 75 százalékát bonyolították le az EU-tagállamaival. Ebben a viszonylatban a kivitel volumene 9,8, a behozatalé 14 százalékkal volt több, mint 2013 azonos időszakában. E reláció külkereskedelmi mérlegének többlete 5,3 milliárd euró (1647 milliárd forint) volt, ami 807 millió euróval (177 milliárd forinttal) kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 0,4 százalékkal, a behozatalé 3,4 százalékkal csökkent 2013 első nyolc hónapjához hasonlítva. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1,3 milliárd euró (399 milliárd forint) volt, 827 millió euróval (223 milliárd forinttal) kevesebb, mint a bázisidőszakban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink