Átvették az elismeréseiket a legújabb budapesti MICHELIN-csillagos éttermek
A gasztronómiai élet egyik legmeghatározóbb pillanata, amikor bejelentik a MICHELIN Guide-ba bekerülő éttermek listáját. Idén két magyar étterem is kiérdemelte első Michelin-csillagját — az Essência Restaurant, illetve a SALT Budapest Thierry Guillon-Vernétől, a METRO vezérigazgatójától vették át az plaketteket.
A MICHELIN Guide francia étterem- és szállodakalauz névtelen kritikusai a gasztronómia területén szimbólummá vált MICHELIN-csillag elismeréssel tüntetik ki minden évben a világ legkiemelkedőbb éttermeit. Az idén digitális formában megjelent MICHELIN Guide-ban most először kapott külön szekciót a magyar főváros.
A digitális kiadás miatt az ellenőrök hosszabb ideig dolgozhattak ezen a kiválasztáson, mint az előző években, de ugyanazt a módszertant alkalmazták, és ugyanazoknak a szabványoknak kellett megfelelni, mint bármelyik évben. Elemzik az étel textúráját, a tálalás részleteit, az ízek harmóniáját és a séfek által közvetíteni kívánt érzelmek jelenlétét. Ezek mind olyan alapvető szempontok, amiket értékelniük kell a kritikusoknak látogatásaik során.
„A METRO, mint a magyar HoReCa és gazdasági szektor kiemelt partnere, elkötelezett támogatója a magas gasztronómiai értékeknek magyar és nemzetközi szinten. A METRO több, mint 10 éve kulcsfontosságú partnere a MICHELIN Guide -nak, és a 2021-es kiadvány révén az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a magyar gasztronómiai élet dinamikus fejlődése már nemzetközi szinten is elismert. Gratulálok minden séfnek és étteremnek ehhez a nagyszerű eredményhez. ”
– mondta Thierry Guillon-Verne, aki személyesen látogatott el a csillagokkal díjazott éttermekbe, hogy átnyújthassa a plaketteket.
A tavaly nyáron nyílt Essência Restaurant a hazai gasztronómiai világban elismert Tiago Sabarigónak és feleségének, Jenei Évának közös alkotása. Az étteremben a nosztalgikus magyar ízek mellett az itthon kevésbé ismert portugál ízvilág is megtalálható modern fine dining menübe csomagolva.
„Elsődlegesen nem az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy MICHELIN-csillagos éttermet nyissunk, hanem hogy egy olyan otthonos közeget teremtsünk, ahol szívvel-lélekkel fogadjuk vendégeinket; mindkettőnk identitását megmutatva egy olyan minőségi konyhában, ahol a friss, szezonális alapanyagokban nem ismerünk kompromisszumot. A tökéletességre törekszünk nap, mint nap, és vendégeink elégedettsége a mérce”
– mesélték a plakett átvételekor az Essência Restaurant tulajdonosai, majd hozzáfűzték: „Természetesen nagyon örülünk, hiszen ez egy hatalmas szakmai elismerés, ami azt jelzi számunkra, hogy jó úton járunk, és ezt igyekszünk mindennap be is bizonyítani. A továbbiakban is az lesz a célunk, hogy erősítsük az Essência márkát, és azt nyújtsuk vendégeinknek, amit megszokhattak tőlünk.”
A SALT Budapest kifejezetten a tradicionális magyar konyhát veszi alapul, de hagyománytisztelő menüjük modern fine dining köntösbe önti a regionális szatmári konyha különleges fogásait. Az ízek mellett maga az étterem belső kialakítása, az étterem központi részén elhelyezkedő séfasztal is egy külön élményt nyújt a vendégeknek.
„Tudatos volt már évekkel ezelőtt, hogy milyen éttermet szeretnék, milyen koncepcióval, milyen csapattal, és bár a járványhelyzet miatt nekünk is kellett átmeneti megoldásokat találni, de maximalizmussal végeztük a munkánkat. Az, hogy megkaptuk a csillagot óriási elismerése ennek és nagy öröm. Egyelőre biztosan nem is tervezünk semmin változtatni. A csapattal ugyanúgy fogjuk járni az erdőket, mezőket gyűjtve a gyógy- és vadnövényeket, amiket beépítünk a menüsorba. Mi azt tűztük ki magunk elé, hogy megmutatjuk mennyi minden elérhető a természetben, mennyi olyan étel, alapanyag van a magyar konyhában, amit újra életre lehet és kell is kelteni. Ezt szeretnénk megmutatni a hazai és nemzetközi közönségnek is magas minőségben egy kerek vacsoraélményen keresztül. Ezt hívjuk mi szerethető kortárs fine diningnak”
– mondta el Boldizsár Máté és Tóth Szilárd, a SALT Budapest étteremvezetője és séfje.
A frissen díjazott Essência Restauranttal és SALT Budapesttel együtt jelenleg hét MICHELIN-csillaggal rendelkező étterem található Budapesten.
Kapcsolódó cikkeink
Új logisztikai központot nyitott a Metro Szerbiában
A német Metro Cash and Carry új, 15000 négyzetméteres logisztikai…
Tovább olvasom >A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >