Áttekintés a női értékrendről: A család védelme mindenekelőtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 01. 19:02

A GfK Roper Reports Worldwide 2011-es felmérése megvizsgálta egyebek mellett, hogy mely értékek, tulajdonságok fontosak a világ 25 legjelentősebb országának lakosai, valamint a magyarok számára.

A legfontosabb értékek tízes listáján az első helyet a család védelme foglalja el mind a magyar, mind pedig a közép-kelet-európai régió lakossága szerint. Nem meglepő módon a nők körében enyhén magasabb az érték, mint a férfiaknál. Magyarországon a második helyet foglalja el a jókedv, mint érték – tízből kilenc nő számára kiemelkedően fontos, hogy jól érezze magát a bőrében. Ez nem feltétlenül jelenik meg a hétköznapokban, inkább elérendő célként, vágyott állapotként fogalmazódik meg.

Az értékek top 10-es listáját vizsgálva azt mondhatjuk, hogy 2011-ben a nők számára fontosabbak a mindennapokat közvetlenebb módon befolyásoló értékek, mint például a munkával való elégedettség, vagy a mély, bensőséges érzelmi kapcsolatok, a tartós szerelem és a hosszú távú elköteleződés. A világban történt változások hatására a 2007-es eredményekhez képest a hangsúlyok eltolódtak: fontosabbá váltak az érzelmek, az emberi kapcsolatok, és a stabilitás.

Az anyagi biztonság, az anyagi gondok nélküli élet mind a nők, mind a férfiak számára hasonló fontossággal bír. Az értékek sorrendjébe a bűnözők megbüntetése is bekerült a kilencedik helyre; ezt jóval magasabb arányban vallották fontosnak a magyar nők, mint a régiós átlag.

Milyen tulajdonságokat akarunk erősíteni utódainkban?

Arra a kérdésre, hogy mely tulajdonságokat érdemes a szülőknek leginkább erősíteni gyermekeikben, a magyarok elsősorban a felelősségtudatot, a becsületességet és a jó modort, udvariasságot nevezték meg. Az átadandó tulajdonságok sorrendjében a nők és férfiak közt kis különbség látszik, de mind Magyarországon, mind a régió többi országában a felelősségtudatot, becsületességet és toleranciát inkább a nők, a jó modort és udvariasságot, illetve a tanulás értékét inkább a férfiak erősítenék leszármazottaikban.

Az értékek leképződése, avagy mivel töltik idejüket a magyar nők?

A régió lakossága és a magyarok időtöltése hasonló arányban oszlik meg az egyes tevékenységek szerint. A magyar nők a legtöbb időt – heti 39 órát – a házastársukkal vagy más, számukra fontos személlyel töltik, valamivel többet, mint a régióban. Ez egybevág azzal a megállapítással, hogy a család védelme az elsődleges érték számukra. A második tevékenység, amire heti 29 órát szánnak, a fizetett munka. Érdekes, hogy 2007-ben munkavégzéssel még 10 órával többet töltöttek. Főzéssel, takarítással és egyéb házimunkával még mindig többet foglalkoznak a nők, mint a férfiak, hetente 16 órát. Otthoni kikapcsolódásra 13 óra jut, ami a televíziózást és a rádióhallgatást foglalja magában, és ebben nincs különbség a nemek között. Hasonlóan, személyes tisztálkodásra a nők heti 9 órát fordítanak, csupán 2 órával többet, mint az ellenkező nem képviselői.

Kapcsolódó cikkeink