Atradius: a világban a számlák egyharmadát késve fizetik

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 01. 12:59

A vállalkozások késve fizetik ki számláik 30 százalékát, és ezek 12 százalékában a késés időtartama már meghaladja a két hónapot is – áll az Atradius legfrissebb felmérésében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez, közölve azt, hogy  Görögországban a legrosszabb a helyzet, míg Magyarországon több területen az átlagnál jobbak az adatok.

Az Atradius Fizetési Szokások Barométerének legfrissebb kiadásának elkészítéséhez a világ 27 országának 5.399 vállalkozásától gyűjtöttek adatokat. A felmérés rámutat arra, hogy leginkább a dél-európai országokban kritikus a helyzet, ahol a hazai vevők kiemelkedően hosszú fizetési teljesítésekkel szembesülhettek: a belföldi görög számlák 54 százalékát egy hónapon túli késéssel fizetik ki. Olaszország és Spanyolország esetében 43 és 39 százalék ugyanez az arány, míg a teljes kutatásra vonatkoztatva ez az érték átlagosan 30 százalék.

Magyarországon a válaszadók szerint jobb a helyzet: a belföldi követeléseiknek átlagosan 31 százalékát kapták kézhez a lejáratot követően, ami éppen a 32 százalékos európai átlag alatt volt. Az exportra termelőknél a követelések 22 százalékánál történt határidőn túli fizetés, ami jócskán a 30 százalékos felmérési átlag alatt maradt. A követelések túlnyomó többségét (belföldi 90, külföldi 94 százalék) az esedékességet követő első 30 napon belül rendezték. Ezzel szemben a belföldi partnerek esetén 6, külföldiek esetén pedig a számlák 5 százalékát csak 30 napon túl fizetik ki. Ugyanakkor Magyarországon a vállalatközi követelések csupán egy százalékát fizették ki 90 napon túl.

Dél-Európában a kifizetetlen számlák aránya magas: a görög belföldi számlák 6 százaléka örökre behajthatatlan marad,  Olaszország sem nagyon marad le a becsült 5 százalékos aránnyal. Az ázsiai térségből Indonézia, és Hongkong emelhető ki 5 százalékos értékekkel, míg Észak-Amerika esetében Mexikó mutat ugyanilyen aggasztó értéket. Érdemes megjegyezni, hogy a világátlag 3 százalékot mutat, azaz a 27 vizsgált országban a számlák 3 százalékát sohasem egyenlítik ki.

Ezzel szemben Magyarországon a behajthatatlan követelések aránya a felmérés átlaga alatt maradt: a válaszadók belföldi és külföldi követeléseinek 2, illetve 1 százaléka volt ilyen. Érdekesség, hogy a nagyvállalatok exportkövetelései és a belföldi pénzügyi szolgáltatások követelései bizonyultak a legnehezebben behajthatónak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink