Átlagon felüli júliusi esőzések: jövő márciusban fizet a kárenyhítési alap

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 01. 11:21

Júliusban 20-80 milliméterrel több csapadék esett az ilyenkor megszokotthoz képest, a talaj nedvességtartalma átlagosan 60 százalék feletti. Az elmúlt napokban és ma is heves zivatarok alakultak, alakulnak ki országszerte, felhőszakadásokkal. még megkésett aratásra, a szálastakarmányok betakarítására, a gyümölcsérésre, növényvédelmi munkák végzésére többnyire nem ideális az időjárás, sőt a heves zivatarok, a jég, a viharos szél várhatóan további károkat okoz. Ugyanakkor a legelőknek, erdőknek, a vadon termő gombáknak kedvez az idő, és az ország egyes részein még a kapás növényeknek is jól jön a csapadék – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

buza2

A mezőgazdasági káreseményeket, mint például a jégeső-, vagy a belvízkár, a bekövetkezéstől számított 15 napon belül kell bejelenteniük az agrár-kárenyhítési rendszerben tag gazdálkodóknak. Így a kárenyhítési alapból érkező forrásoknak köszönhetően csökkenthető az az anyagi veszteség, amelyet terményeikben az időjárás okozott. A Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszer elektronikus alkalmazása a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján érhető el. A kárbejelentés a rendszer fejlesztésének eredményeként már parcellánként (az aktuálisan károsodott terület megjelölésével) is megtehető. Igény szerint az elektronikus kárbejelentés benyújtásában meghatalmazottak is (pl. a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai) segíthetik a termelőket. Az uniós szabályokkal összhangban a termelő akkor jogosult kárenyhítő juttatásra, ha a káresemény miatt károsodott – annak teljes területére vonatkoztatva – 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenés következett be, és amelyről a megyei kormányhivatal határozatot hoz.
Az agrárkár-enyhítési rendszerben a termelők kárenyhítési hozzájárulást fizetnek, amelynek mértéke ültetvény és szántóföldi zöldség esetén hektáronként 3000-3000 forint, míg egyéb szántó- földi kultúra esetén hektáronként 1000 forint. Az MVH július közepéig határozatban értesíti a termelőket a fizetendő kárenyhítési hozzájárulás összegéről, a megfizetés határideje pedig az adott évben szeptember 15-e. Jövő év márciusra a kárenyhítési alapban 24 milliárd forint állhat rendelkezésre a károsultak részére, amely minden bizonnyal elegendő lesz az idei évi károk kezelésére. Fontos, hogy a károsult gazdák a kárenyhítési törvény alapján földbérleti díj mérséklésre is jogosultak, amelyet szintén célszerű érvényesíteniük. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink