Átfogó zöldség-gyümölcs ellenőrzést tartott a budapesti piacokon a Nébih
A 16 legnagyobb budapesti piacon 271 kereskedőt és őstermelőt ellenőriztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a kisebb hibák miatt 110 figyelmeztetést, a súlyosabbakért 20 esetben bírságot szabtak ki, együttesen 2,5 millió forint értékben, 15 termelőnél pedig az őstermelői igazolvány bevonását kezdeményezte a hatóság.
A Nébih szerdai közleménye szerint az elmúlt fél évben lezajlott ellenőrzéssorozat során a zöldség-gyümölcs forgalmazás követelményeinek betartását, valamint az őstermelők „valódiságát” vizsgálták a hivatal szakellenőrei.
A tapasztalatok szerint általános probléma a kötelező jelölések, például a származási ország, a minőségi osztály, a fajta hiányos feltüntetése. Jellemző, hogy a magyar áruknál kiírják a származást, akár még a termőtájat is, az import termékek esetében azonban már elmarad a kötelező tájékoztatás.
Az ellenőrzéssorozat másik kiemelt területe az ál-őstermelők kiszűrése volt. Az őstermelői termékekkel szemben nagy a vásárlói bizalom, emiatt fontos, hogy a hatósági ellenőrzések során a szakemberek kiszűrjék azokat a kereskedőket, akik a termelői asztalokon kínálják nem saját termesztésű, hanem vásárolt áruikat – hangsúlyozta az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.
A Nébih ellenőrei az őstermelők esetében a termelés helyszínén is ellenőrzést tartottak. Ennek során kiderült, hogy egyes termelők valójában egyáltalán nem termelnek, vagy csak részben termelnek és kínálatukat vásárolt termékekkel egészítik ki.
A piacok infrastruktúrája megfelelő, általánosságban tiszták, jól megközelíthetőek. Nyitva tartásuk azonban már nem ideális, általában 16 órakor bezárnak, így hét közben a kötött munkaidőben dolgozók számára nehezen elérhető a piacok kínálata – közölte az akció tapasztalatai alapján a Nébih. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot…
Tovább olvasom >Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >