Átfogó járványvédelmi vizsgálat indul a baromfitartóknál
Átfogó és egységes járványvédelmi vizsgálatot indít a Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar baromfitartóknál, az őszi vizsgálatokat a madárinfluenza megelőzése érdekében indítják.
A Nébih csütörtökön az MTI-vel közölte: elsősorban a leginkább veszélyeztetett megyékben – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád – mérik fel a baromfiágazat járványügyi készültségét. A vizsgálatokban a megyei kormányhivatalok biztosítják a szakmai hátteret.
Az őszi audit fő célja, hogy felhívja a baromfitermelők figyelmét a madárinfluenza megelőzésére irányuló szabályok maradéktalan betartására. A vírus ismételt felbukkanására számítani kell az őszi-téli vadmadárvonulások időszakában, de megjelenésének kockázatát jelentősen csökkenteni lehet a célzott járványvédelmi intézkedések szigorú betartásával.
A szakemberek főként a telepítési sűrűségre és létszámengedélyekre, a beléptetésre, a zárt takarmánytárolásra, a zárt helyen való etetésre és itatásra, az állatok és a takarmányok nyomon követhetőségére koncentrálnak majd a helyszíni ellenőrzések során.
A tavalyi madárinfluenza járvány több mint 11 milliárd forint közvetlen kárt okozott a baromfiágazatnak.
A közleményben kiemelik, hogy egy hasonló nagyságrendű járvány, valamint a tetemes gazdasági kár megelőzése közös érdek. Hozzáteszik, hogy bár az őszi hatósági audit elsődlegesen a figyelemfelhívásra, az állattartók előzetes felkészítésére és támogatására irányul, a legfontosabb járványvédelmi előírásokat megsértő baromfitermelők szankciókra is számíthatnak. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >