Átalakulóban a turizmus: többször, de rövidebb időre utaznak a vendégek
Erős nyarat zárt a hazai turisztikai ágazat, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a vendégek száma 11,3 százalékkal, míg a vendégéjszakák száma 3,6 százalékkal nőtt egy év alatt – mondta el Molnár Dániel, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza az InfoRádióban.
A szakértő szerint a belföldi és külföldi vendégek arányosan növekedtek, és augusztusban egy kiegyensúlyozott fejlődés volt megfigyelhető mindkét területen. Míg az év korábbi hónapjaiban főként a külföldi turisták domináltak, augusztusban már a belföldi vendégek száma is jelentős növekedést mutatott. Molnár kiemelte, hogy bár a belföldi turizmusban az év eleji várakozásokhoz képest kisebb visszaesés volt tapasztalható, a külföldi vendégek dinamikus növekedése ellensúlyozta ezt. Az utazási szokások is átalakulóban vannak: egyre többen döntenek a rövidebb, ám gyakoribb nyaralások mellett. A vendégek száma jelentősen nőtt, azonban a vendégéjszakák aránya alacsonyabb mértékben bővült, ami arra utal, hogy a látogatók rövidebb ideig tartózkodnak a szálláshelyeken.
Molnár szerint ez a változás részben a változékony időjárásnak köszönhető, mivel sokan inkább rövidebb időszakokra foglalnak szállást, elkerülve az esetleges esős heteket. Ezen kívül egyre gyakoribb, hogy a családok az utolsó pillanatban döntenek az úti célról, és többször, de rövidebb időtartamokra mennek nyaralni. Az adatok azt mutatják, hogy a turizmus továbbra is töretlenül növekszik, azonban az utazási szokások fokozatos átalakulása új kihívásokat és lehetőségeket hozhat a szektor számára.
Kapcsolódó cikkeink
Reptéri kitelepüléssel várja az érdeklődőket a Nemzetgazdasági Minisztérium
A légi utasok jogainak védelme, fogyasztói tudatosságuk erősítése érdekében a…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >