Átalakulóban a sertéspiac: itthon és külföldön is marad a magas árszint

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 10. 30. 12:38

Miközben egyre növekvő költségeikről panaszkodtak a sertéstartók, a külkereskedelemben érdekeltek kihasználták a gyengélkedő forint nyújtotta előnyöket. A KSH adataiból legalábbis az derült ki, hogy Magyarország élősertés-kivitele 25 százalékkal haladta meg 2012 első hét hónapjában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget. Legfőbb partnereknek Szlovákia, Románia, Ausztria és Németország számítanak. Az élősertés-import az előző évi mennyiségtől 50 százalékkal maradt el. Ugyanakkor az adatokból az is kiderül, hogy a külpiacon 13 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesítettek, de az export értéke nem változott jelentősen 2012. január-július között az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet által összegzett vágási statisztikából kiderült, hogy 2012. január-augusztus között tíz százalékkal csökkent a sertések vágása 2011 azonos időszakához viszonyítva. Magyarország élő sertésből nettó exportőr,míg sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált időszakban. A vágósertés hasított súlyban rögzített, kilónkénti termelői ára 518 forint volt 2012 szeptemberében, több mint 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. A termékpálya további fázisaiban kisebb mértékű volt az árak növekedése. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 14 százalékkal volt magasabb az idei év szeptemberében, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 13 százalékkal, a sertéscombé 12 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban.
Közben az AKI legfrissebb piaci elemzéséből az is kiderül, hogy bővebb környezetünkben az Európai Unióban 2014-ig marad a sertéshús magas árszintje. Mindez az uniós kocaállomány csökkenése, a magas malacárak, az egyedi kocaállások betiltása és a sertéshús iránti erős exportkereslet miatt várható. Az Unióban a jelenlegi szűk kínálatot a 2006 és 2011 közötti jelentős mértékű (- 16 százalék) kocaállomány-csökkenés okozza, amelyet már nem lehet kompenzálni a fialásonkénti magasabb malacszámmal.
Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az EU sertéshústermelése mindössze 0,4 százalékkal mérséklődik 2012-ben az előző évihez képest. Ugyanakkor ennél nagyobb mértékű (-3,2 százalék) csökkenés várható 2013-ban. Ez elsősorban azon a feltevésen alapul, hogy az új állatvédelmi szabályok a kocaállomány csökkenéséhez vezetnek, valamint a várhatóan magasabb takarmányozási költségek tovább csökkentik a termelést.
A kereskedelem szempontjából a jelenlegi gyenge euró és az erőteljes globális kereslet – különösen Oroszország, Kína és Japán részéről – kedvező az EU exportjának az idei évben, amely várhatóan egy százalékkal emelkedik a magas 2011. évi szinthez képest. Ezzel szemben a termelés csökkenése a kivitel 15 százalékos visszaeséséhez vezethet 2013-ban. Az EU sertéshús-behozatala 2012-ben és 2013-ban is 14 ezer tonnára csökkenhet.
A sertéshúsfogyasztás mérséklődése várható mindkét évben (0,5 százalékkal, illetve 1,9 százalékkal). Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió élősertés-és sertéshúskivitele 2,1 millió tonna volt az idei év január-augusztusi időszakában, ez 1 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest. Az export 55 százaléka Oroszországba, Kínába és Hongkongba irányult.

Legnagyobb mértékben (+62 százalék) a Kínába szállított mennyiség emelkedett. Megjegyzésként ide kívánkozik, hogy a sertéshús 23,6 ezer tonnás importjának 54 százaléka Svájcból érkezett. Az import mennyisége csaknem 6 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.
A nagyobb nemzetközi sertéspiaci összefüggéseket vizsgálva, meg kell említeni, hogy az Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA sertéshústermelése 1,6 százalékkal növekedhet, ugyanakkor a sertéshúsexport kilenc százalékkal csökkenhet 2012 negyedik negyedévére az előző év azonos időszakához képest, elsősorban az ázsiai piacok (Japán, Kína, Dél-Korea és Hongkong) gyengébb kereslete miatt. Az idei kisebb fialási szint 2013-ban a termelés csökkenését eredményezheti az Egyesült Államokban – emlékeztetnek az AKI munkatársai. A termeléskiesés pótlása kanadai élő sertéssel nem lesz megoldható teljes mértékben, mert az előrejelzések szerint az innen származó import 3 százalékkal kevesebb lesz 2013-ban, mint 2012-ben.

A világ sertéskereskedelmében jelentős szerepet betöltő Brazíliában a sertés ára több mint kilenc százalékkal csökkent szeptemberben az augusztusihoz képest, ugyanakkor hat százalékkal volt magasabb, mint 2011 szeptemberében. A Brazil Sertéshús Termelők és Exportőrök Szövetségének (Abipecs) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 46 százalékkal növekedett 2012 szeptemberében 2011 azonos időszakához viszonyítva, elsősorban az oroszországi export fellendülése miatt. A brazíliai sertés további piacai Ukrajna és Hongkong voltak. Az EU-ban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés, hasított hideg súlyban mért kilónkénti vágóhídi belépési ára szeptemberben 1,9 euró volt, amely majdnem elérte az évszázad eddigi legmagasabb árszintjét (1,94 euró).

(munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink