Átalakulhat az uniós áfarendszer

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 06. 12:35

Egy ezer sebből vérző, ráadásul uniós szinten is őskövületnek számító szisztémát igyekszik megújítani az Európai Bizottság: Brüsszel az uniós áfarendszer reformjára tett javaslatot.

Az indoklás is ez: „A nemzeti bevételek több mint 20 százaléka származik a vállalkozások által a polgároktól beszedett hozzáadottérték-adóból. Az unió áfarendszerét azonban 40 évvel ezelőtt hozták létre és a szabályozás ma már nem felel meg szolgáltatásközpontú, technológiaalapú gazdaságunknak” – jelentette ki Algirdas Šemeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint az auditért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos.

A bizottság kedden kiadott közleménye alapján új áfarendszerrel kapcsolatos elképzelések három fő célkitűzés mentén formálódnak: egyrészt az áfának a vállalkozások szempontjából kezelhetőbbnek kell lennie. Az egyszerűbb, átláthatóbb áfarendszer jelentősen enyhítené adminisztratív terheiket és ösztönözné a több országra kiterjedő kereskedelmet, ami pedig előnyösen hatna a növekedésre.

A vállalkozásbarátabb áfa érdekében előirányzott intézkedések között szerepel a több országra kiterjedő ügyletekre vonatkozó egyablakos ügyintézés bővítése; az áfabevallások szabványosítása; valamint a nemzeti áfaszabályok egyértelmű és egyszerű elérhetőségének biztosítása egy központi webportálon keresztül.

A második cél a tagállami költségvetések stabilizálása és a fenntartható gazdasági növekedés. A bizottság erre az adóalap szélesítését és a csökkentett adókulcsok használatának korlátozását javasolja, amely új bevételeket teremt a tagállamokban, anélkül, hogy az adókulcs emelésére lenne szükség. A közlemény meghatározza azokat az elveket, amelyek iránymutatásul szolgálhatnak a mentességek és kedvezményes adókulcsok módosításához. A bizottság a költségvetési politikáknak az európai szemeszter keretében történő felülvizsgálatakor elemezni fogja továbbá a csökkentett adókulcsok és a mentességek tagállamok általi alkalmazását. (Vagyis a jelek szerint nem vették figyelembe a magyar kormány néhány hónapja benyújtott javaslatát egy „luxuskulcs” használatával kapcsolatban.)

A harmadik célkitűzés az adócsalások visszaszorítása. Becslések szerint az unió belső piacán már-már sportként űzött áfacsalások az adóbevételek 12 százalékát térítik el. 2012-ben ezért a bizottság gyors reagálási mechanizmus kialakítására tesz javaslatot annak érdekében, hogy a tagállamok jobban tudják kezelni a feltételezett csalásokat. Emellett a bizottság megvizsgálja, hogy szükség van-e a jelenlegi csalás elleni mechanizmusok, például az Eurofisc megerősítésére, valamint annak a lehetőségét is értékeli, miként könnyíthetné meg a többoldalú ellenőrzést egy több országra kiterjedő ellenőrzési csoport.

A bizottság szerint az továbbra sem releváns, hogy az áfarendszer a származási hely elve alapján történő adóztatásra épül. Ezért az áfát továbbra is a rendeltetési hely szerinti országban szedik be (azaz az ügyfél tartózkodási helye szerinti országban) – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink