Átalakíthatja a mezőgazdasági munkaerőpiacot a növényi étrendre való átállás

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 12. 04. 12:42
🎧 Hallgasd a cikket:

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a növényi alapú étrendre való globális átállás 2030-ra akár 5–28%-kal csökkentheti a mezőgazdasági munkaerőigényt, főként az állattenyésztés visszaszorulása miatt. Az alacsonyabb jövedelmű országokban ugyanakkor akár 56 millió új munkavállalóra is szükség lehet a gyümölcs-, zöldség-, hüvelyes- és diótermesztés felfuttatásához.

A The Lancet Planetary Health folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálja, milyen változásokra van szükség az étrendekben és az élelmiszerrendszerekben a klímaváltozás mérséklése és az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérése érdekében

A cikk a Trade magazin 2025/12-2026.01. lapszámában olvasható.

A tanulmány kiemeli: az egészségesebb és fenntartható étkezési szokásokra való átállás politikai támogatást, átképzési programokat és beruházásokat szükségeltet. A kutatás szerint az élelmiszer-előállítás globális átrendeződése évente a globális GDP 0,2–0,6%-át kitevő 290–995 milliárd dollárral csökkentheti a mezőgazdasági munkaerőköltségeket.

A vizsgálat 179 ország adatait elemezte, és állítása szerint elsőként mutatja be részletesen, mi módon vannak hatással a különböző étrendek – például a flexitáriánus vagy vegán – a mezőgazdasági foglalkoztatásra.

A kutatók szerint a húsfogyasztás csökkentése nemcsak az egészség és a környezet, hanem a vidéki közösségek megélhetése szempontjából is kulcsfontosságú.

Kapcsolódó cikkeink