Átadták a Zalai Baromfifeldolgozó pacsai üzemét

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 22. 12:15

Áprilistól várhatóan hetente már 10-12 ezer pulykát és 25-30 ezer csirkét dolgoznak fel a termelői és beszállítói szövetkezésből létrejött Zalai Baromfifeldolgozó Kft. pacsai üzemében, amelyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter avatott fel kedden.

A tárcavezető ünnepi beszédében úgy fogalmazott: a magyar vidék megélhetésének záloga a mezőgazdaság fejlesztése, a feldolgozóipar fejlesztése pedig a mezőgazdaság talpon maradásához elengedhetetlenül szükséges. A minisztérium pályázati lehetőségekkel is támogatja a vidék megerősítését, hogy a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma elérje a 200-250 ezret.

Fazekas Sándor a nemzeti vidékstratégiára és a Darányi Ignác Tervre utalva beszélt arról, hogy minél magasabb szinten feldolgozott élelmiszerek termelésére van szükség, mert erre van igény a kül- és belföldi piacon, és ezzel lehet versenyképesnek lenni. Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt évtizedben jelentős veszteségek érték a magyar baromfiágazatot és az élelmiszer-feldolgozást, s hosszú időbe telik a talpra állás, amelyhez a pacsaihoz hasonló fejlesztésekre van szükség.

Az agráriumban foglalkoztatottak számának növelése érdekében számos támogatási forma létezik, kezdve a tanyaprogramtól az élelmiszeripari fejlesztések, a startmunka, a szociális foglalkoztatás, a helyi értékesítés és feldolgozás támogatásán át egészen a kis- és középüzemek segítéséig. Hozzátette, hogy a keleti piacok visszaszerzése is fontos, s örvendetesnek nevezte, hogy tavaly a magyar mezőgazdaság termelése 29 százalékos bővülést mutatott, s az oroszországi export 20 százalékkal nőtt.

Bedő Tibor, a Zalai Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezetője az 1,5 milliárd forintos beruházás eddigi történetét felelevenítve szólt arról, hogy 2008-ban öt BÉSZ és két takarmánykeverő, valamint néhány magánszemély alapította meg a vállalkozást 270 millió forintos jegyzett tőkével. Még abban az évben 401 millió forintos élelmiszeripari támogatást nyertek, 2011-ben pedig 120 munkahely létrehozására, s benne 10 roma foglalkoztatására további 224 millió forintot nyertek pályázatukkal.

A pacsai, zöldmezős beruházás építkezése 2010-ben indult a ZÁÉV kivitelezésében, a hiányzó összeget az OTP Bank finanszírozta. A próbaüzem a múlt év novemberében, 60 emberrel indult, mára azonban már 142 alkalmazottat foglalkoztatnak.

A tervek szerint áprilistól hetente 10-12 ezer pulykát és 25-30 ezer csirkét dolgoznak fel Pacsán, az év második felétől pedig már 12-14 ezer pulyka és 35-50 ezer csirke feldolgozását remélik. Készítményeiket Magyarországon többek között a CBA, a Metro és a Spar üzleteiben árusítják, de szállítanak német, szlovák, cseh, lengyel, román és szlovén üzletekbe is – tette hozzá Bedő Tibor.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője az avatáson azt mondta: Zala nagy munkanélküliséggel küzdő középső részén ez az évszázad egyik legnagyobb beruházása, amely az állam, a bank és a vállalkozói szféra szerencsés találkozásának eredménye. Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a magyar termelők összefogásával, magyar kivitelezésben és finanszírozásban valósult meg a jelentős munkaerőt foglalkoztató üzem. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink