Átadták a Takler Pincészet új pincéjét

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 26. 12:24

Átadták kedden a szekszárdi Takler pincészet új pincéjét és bortárolóját, amelyet közel háromszázmillió forintos beruházással, felerészben európai uniós támogatással valósított meg a Takler Pince Kft.

Az új létesítményeket a kft. Decs-szőlőhegyi pincéjében Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, Gombos Sándor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal dél-dunántúli regionális vezetője, Horváth István, Szekszárd polgármestere és Takler Ferenc, a pincészet alapítója avatta fel ünnepélyesen.

Kardeván Endre hangoztatta: a 288 millió forintos beruházással elkészült új pinceszakasz, a palackos bortároló és a technológiai fejlesztések új lehetőségeket nyitnak meg a pincészet előtt, amely 2004 és 2011 között közel egymilliárd forintos beruházást hajtott végre saját, az agrár- és vidékfejlesztési operatív program, valamint az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap forrásaiból. „A vidéket csak úgy tudjuk talpra állítani, ha támogatjuk az egyéni és családi vállalkozásokat, hogy magas hozzáadott értékű terméket állítsanak elő, amit jó áron tudnak értékesíteni” – mondta az államtitkár. A Takler Pince a bizonyíték arra, hogy ez az út járható, a kft. egyik legjelentősebb külföldi piaca az USA – tette hozzá.

Kardeván Endre megjegyezte: a szekszárdi és villányi borvidék az egész ország számára példa; mint mondta, míg más magyar történelmi borvidéken csak külföldi, spanyol, francia, osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdaságok erősödtek meg, addig a dél-dunántúli borvidékeken kifejezetten a magyar pincék váltak sikeressé. Az államtitkár kifejtette: a vidékfejlesztési tárca arra törekszik, hogy minél nagyobb mozgásteret biztosítson a gazdáknak, erősítve versenyképességüket. Az ennek érdekében hozott intézkedések között említette a szőlőültetvények szerkezetátalakításának, a borászati technológiai fejlesztéseknek a támogatását és a borászatok adminisztrációs terheinek csökkentését.

Takler Ferenc elmondta: 30 százalék hitel és 20 százalék saját erő felhasználásával, két és fél év alatt építették fel a 600 ezer palackos tárolót, valamint az 1400 hektoliter bor fahordós érlelését lehetővé tevő, 500 négyzetméteres új pinceszakaszt, és további 500 négyzetméternyi régi pincét újítottak fel.

A 61 hektáron elsősorban kékfrankost, merlot-t, cabernet-t, kadarkát termelő Takler Pince Kft. évi 5000-6000 hektoliter bort állít elő nettó 450 millió forintos árbevételt elérve. A bor 85 százalékát hazai piacon, 15 százalékát külföldön értékesítik, az export a kínai piacoknak köszönhetően nő; a hazai eladások 25 százaléka helyi értékesítés – mondta a 2005-ben az év borászának választott Takler Ferenc. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink