Átadták a Pacapime logisztikai központját Mórahalmon

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 04. 11:08

Átadták a Pacapime Logistics Kft. új logisztikai központját szerdán a mórahalmi ipari parkban, a csaknem egymilliárd forintos beruházásból 321,61 millió forintot uniós és hazai támogatás fedezett.

pacapime

Szabó László külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár avatóbeszédében kifejtette, a raktározás és logisztika dinamikusan fejlődik Magyarországon, a munkavállalók 5 százalékát foglalkoztatják az ágazatban, amely a GDP 6,5 százalékát adja. Az elmúlt néhány hétben is több jelentős logisztikai beruházást adtak át az ország különböző részein, amelyekhez szervesen kapcsolódik a belga Pacapime fejlesztése – mondta.

Az államtitkár elmondta, bebizonyosodott, hogy a magyar gazdasági modell működik, lehet úgy dinamizálni a gazdaságot, hogy közben az ország adóssága csökken. A tavalyi 3,7 százalékos növekedés – amely az unióban a második volt – csak akkor tartható fenn, ha a jól képzett munkaerő rendelkezésre áll. Ezért fontos a szakképzés átalakítása, a duális képzés bevezetése, amelynek köszönhetően már a gyakorlatban is azonnal hasznosítható tudással hagyhatják el a fiatalok az iskolát – tette hozzá.

Szabó László kitért arra is, hogy Belgium Magyarország tizenötödik legfontosabb külkereskedelmi partnere. A magyar kivitel tavaly 23 százalékkal bővült az előző évhez képest.

Ludo Pissens, a Pacapime Logistics Kft. ügyvezetője felidézte, a Pacapime-csoport, amely Belgium egyik vezető hullámpapírgyártója és a mai napig családi vállalkozásként működik, 2007-ben döntött arról, hogy zöldmezős beruházásként gyártó és logisztikai tevékenységének helyszínéül Mórahalmot választja. A kisváros három ország határán fekszik, ami segíti a cég további közép-európai terjeszkedését.

A versenyképes árakon minőségi szolgáltatást nyújtó cég éves árbevétele idén várhatóan 6,5 milliárd forint körül alakul, negyven munkavállalót foglalkoztat, a létszám azonban a közeljövőben nyolcvanra bővül – tudatta a szakember.

Az ügyvezető hangsúlyozta, bár az uniós támogatási programok nagyon fontosak a vállalkozások számára – a több mint 8 ezer négyzetméteres fedett, raktározásra alkalmas csarnok is részben ebből épült -, a régió gazdasági fejlődése a következő generációk képzettségén múlik. Hozzátette: hiány van a diplomásokból, elsősorban a műszaki területen.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) Mórahalom polgármestere kijelentette, a logisztikai központ létrehozása mérföldkő a település számára.

A rendszerváltás éveiben egyetlen ipari munkahely sem volt a kisvárosban, ma már a 6 ezer lakosú település évente 450 ezer turistát fogad, a több mint százhektáros ipari parkban pedig csaknem 50 befektető telepedett meg – közülük a Pacapime a legnagyobb vállalkozás – és csaknem négyszáz embernek adnak munkát – mondta a polgármester. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink