Átadták a Magyar Termék Nagydíj pályázat elismeréseit

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 03. 11:32

Hatvanhat magyar termék és szolgáltatás kapta meg az idén a Magyar Termék Nagydíjat, a pályázatot kiírók tanácsa nyolc nívódíjat ítélt oda, és tíz szervezet adományozott különdíjat.

magyartermeknagydij

Kövér László, az Országgyűlés elnöke átadja az életműdíjat Esztergályos Jenőnek, az Apáczai Kiadó Kft. ügyvezető igazgatójának. MTI Fotó: Soós Lajos

Az elismeréseket szerdán adták át az Országházban rendezett ünnepségen.

Az idén tizenhetedik alkalommal kiírt Magyar Termék Nagydíj pályázat az innovációt, a munkahelyteremtést, az exportorientációt helyezte a középpontba.

Ebben az évben először ítélték oda a nívódíjak közül az életmű-díj elismerést, amelyet Esztergályos Jenő tanár, a tizenötszörös Magyar Termék Nagydíjas Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. ügyvezetője vett át Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől, aki átadta az általa alapított elnöki különdíjat is a Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft.-nek, amelyet Mészáros Antal ügyvezető vett át.

Magyar Termék Nagydíj Pályázat Sajtókövete Nívódíjat kapott az MTVA és az MTI alkotói közössége, Régiók Díja elismerésben részesült a kolozsvári Sapientia Alapítvány és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, Kárpát-medencéért Nívódíjat vett át Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár.

Kövér László köszöntőjében a minőségi szemlélet fontosságát hangsúlyozta, amelynek terjesztéséhez a Magyar Termék Nagydíj pályázat is hozzájárul, mivel a legjobbakat díjazza, és mutatja, hogy a gazdasági életben működnek minőséget szem előtt tartó vállalkozások.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar nemzet egységének fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy a magyar állam támogatja a magyar identitás megőrzését, a közjogi egyesítést az állampolgárság megadásával, a Magyar Termék Nagydíj pályázat is szem előtt tartja az egységes magyar nemzet szemléletet.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke elmondta, hogy a kormány és a vállalkozások az elmúlt években sokat tettek az innovatív, versenyképes termékek kül- és belpiaci megjelenéséért.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a márkaépítésre, a termékvédelemre egyre többet fordítanak a világban. Példaként említette, hogy 2011-ben 486 milliárd dollárt fordítottak márkaépítésre, 2008. és 2013. között a 100 legismertebb brand 19-24 százalékkal tudta növelni piaci értékét. A hivatal elnöke szólt arról is, hogy a magyar tudásintenzív ágazatok jelentős mértékben járulnak hozzá az uniós GDP-hez.

Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója a kiíró tanács nevében elmondta, hogy a védjegyek odaítélése biztosítja a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság talpra állását.

Az ügyvivő igazgató ismertette, hogy a szakértői zsűri több mint 100 pályázatot bírált el, a kiírókhoz csatlakozott Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség révén pedig a szellemi tulajdon védelme kiemelten jelent meg az értékelésben. A 18 pályázati főcsoportban díjazottak 34 százaléka budapesti, 66 százaléka megyei telephellyel rendelkezik. Az elmúlt tizenhét évben, vagyis a pályázat meghirdetése óta mintegy 486 nagydíjat ítéltek oda mintegy 3000 terméknek, szolgáltatásnak – mondta Kiss Károlyné.

A Magyar Termék Nagydíj pályázatot az Industorg-Védjegyiroda Minőségügyi Kft., a Hipavilon Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, a Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (új nevén Nemzeti Befektetési Ügynökség), a Terc Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a Tüv Rheinland InterCert Kft. írta ki a Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink