Átadták a Kométa melléktermék-feldolgozó üzemét
Átadták az olasz családi tulajdonban lévő Kométa 99′ Zrt. 1,4 milliárd forintból épült melléktermék-feldolgozó üzemét Kaposváron hétfőn.
Giacomo Pedranzini, a Kométa 99 Zrt. ügyvezető igazgatója
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: a mintegy 664 millió forintos pályázati támogatást élvező fejlesztéssel a Kométa lett az első a magyarországi húsipari cégek közül, amelynek ilyen létesítménye van.
Beszámolt arról, hogy az évi 15 ezer tonna kapacitású üzemben dolgozzák fel a vállalatnál keletkező évi 8 ezer tonna feldolgozható vágóhídi mellékterméket. „Ezzel a társaságnál 870 ember munkahelye válik biztossá, csökken a környezeti terhelés, fontos alapanyagokhoz jut az állateledel- és takarmánygyártás, a vegyipar és a gyógyszeripar is” – közölte.
A miniszter a Kométa olasz érdekeltségére utalva szólt arról, hogy tavaly Olaszország Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere és harmadik legjelentősebb exportpiaca volt. „Nincs megállás: az Olaszországba irányuló magyar exportot 9 százalékkal tudtuk növelni 2021 első negyedévében, ehhez a Kométa jelentős olasz exporthányadával nagymértékben hozzájárult” – közölte. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy mára az olasz vállalatok lettek a hetedik legnagyobb beruházók a Magyarországon jelen lévő beruházói közösségek közül.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt hangsúlyozta, hogy Kaposvár másfél évvel ezelőtt kezdődött újraiparosítási programjában meghatározó szerepük van a gépipari, a zöldipari és az élelmiszeripari beruházásoknak.
Rámutatott, a város elsősorban ezen fejlesztésektől várja a munkahelyek bővülését, a munkabérek emelkedését és a teljes foglalkoztatottság elérését. Utóbbiról azt mondta: a célhoz közel van a somogyi megyeszékhely, ahol az elmúlt 20 évet tekintve idén áprilisban voltak a legkedvezőbbek a munkanélküliségi adatok.
A politikus szólt arról, hogy a nagyobb hozzáadott értékű termékeket előállító vállalkozások Kaposvárra települése érdekében 38 hektárral bővítik a keleti ipari parkot, és megkezdték egy másik, 173 hektáros iparterület kialakítását.
Szita Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a Kométa a város legnagyobb foglalkoztatója, egyúttal Magyarország kiemelten fontos vállalata is, mivel családok százainak nyújt megélhetést.
Giacomo Pedranzini, a Kométa 99′ Zrt. ügyvezető igazgatója arról szólt, hogy a társaság a feldolgozóban évi 2300 tonna állati liszt és 1300 tonna állati zsiradék/olaj előállításával 600-700 millió forint árbevétel elérését tűzte ki célul. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Már létezik laborhús, ami olyan, mint az igazi
Dél-koreai kutatók úttörő módszert fejlesztettek ki a mesterséges húsok gyártására,…
Tovább olvasom >HonestFood – hatékonyabb, fenntarthatóbb, igazságosabb rendszer
Az HonestFood koncepció a fenntarthatóságot, az egészséges élelmiszer-termelést, valamint az…
Tovább olvasom >A csirkemell feldolgozói értékesítési ára 15 százalékkal csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 3 százalékkal 53 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Dinamikus bővülés a SPAR franchise hálózatában: 19 új üzlet Magyarországon
A SPAR franchise hálózata 2024 első félévében 19 új üzlettel…
Tovább olvasom >Ezért fáradtak nyáron a magyarok
Évente átlagosan 44 óra alvásvesztést okoz a globális felmelegedés egy…
Tovább olvasom >