Átadták a KÖKI terminál kulcsait

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 18. 11:09

A kulcsátadási ünnepség keretében vették birtokukba a KÖKI Terminál bérlői a Kőbánya-Kispest metróvégállomásnál épülő új kereskedelmi és szabadidőközpontot. Gajda Péter Kispest és Kovács Róbert Kőbánya polgármesterének a jelenlétében, jelképesen és valóságosan is átadták a mintegy 60 000 négyzetméter bérbe adható területtel rendelkező kereskedelmi létesítmény bérleményeit a bérlőknek, hogy megkezdhessék üzleteik egyedi kialakítását. A multifunkcionális épületben 7000 négyzetméternyi irodaterület, 1900 férőhelyes parkolóház és külön P+R parkoló is létesül. A tervezett szeptemberi nyitásra megújul Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja, és kialakul egy új, intermodális városközpont.

Kőbánya és Kispest határán, a KÖKI néven ismertté vált területen, öt évvel ezelőtt vette kézbe az R-Co Zrt. a beruházás irányítását, és ennek eredményeképpen szeptemberre elkészülhet a főváros legújabb bevásárló-és szabadidő központja. A Kőbánya-Kispest metró végállomás és környéke, közismert nevén KÖKI, a sajátos elhelyezkedése és forgalmi adottságai révén különleges lehetőséget kínált az építtetőknek. “A beruházás keretében ugyanis nem csak egy bevásárlóközpont és irodaház épül, hanem azzal szervesen egybekapcsolódva jön létre a metro- és buszvégállomás és egy P+R parkoló is. A kereskedelmi és közösségi közlekedési funkciók ilyen szoros összhangban történő fejlesztésére, azaz egy épületben történő megvalósítására még nem volt példa Magyarországon” – mondta a helyszíni sajtótájékoztatón László Márton, az R-CO Zrt. igazgatója. A fejlesztés alapkoncepciója ezeknek az adottságoknak a figyelembevételével alakult: a tömegközlekedés kényelmesebbé tétele, az átmenő forgalom résztvevőinek minél teljesebb kiszolgálása az új bevásárló- és szabadidőközpont létesítésével. A jelenlegi épületegyüttes is már impozáns látványt nyújt, jelzi a repülőtéri gyorsforgalmi úton elhaladó számos külföldi és hazai utazónak: sokkal több, mint egy szokásos kereskedelmi intézmény. A projekt egyedisége, hogy komplex egységként kezeli a bevásárlóközpontot és a közlekedési eszközök találkozását. Építészetileg integrálja az autóbusz pályaudvart a központi épületbe, a metróval érkezők pedig két gyalogoshídon juthatnak el a központi épületbe. A gépjárművel érkezőket 1900 férőhelyes parkoló várja, a kerékpárral közlekedőknek külön kerékpártároló épül.


Az építtetők szerethető intézményt kívánnak létrehozni, vagyis alapkoncepciójuk, hogy az emberek, a vásárlók szeressék majd a házat. Ezt a szerethetőséget fejezik ki az arculati elemek is, például az intézmény logója. Kiemelt szerepet szánnak az üzemeltetés minőségének, fontos szerepet a párbeszédnek. Nem alá-fölérendeltségi viszonyban képzelik el a bérlő-üzemeltető kapcsolatot, hanem a közös sikert szem előtt tartva, folyamatosan egyeztetve, egymást partnernek tekintve szeretnének együttműködni. Ennek keretében olyan szolgáltatásokat fognak nyújtani, hogy a vásárláson túl élményt is kínáljon. Több mint 200 üzlet várja majd a látogatókat, gyermekeknek épül egy különleges játszóház 1.500 nm-en, a tetőn pedig kalandpark, nyilvános futópálya, mászófal, fittneszterem és műfüves focipálya is. Mindezek mellett helyet kapnak a hagyományos szolgáltató egységek, mint például a posta, az ügyfélszolgálatok. A ház üzemeltetési feladatainak ellátására, a szakmai színvonal biztosítékaként, a világ egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkező cégével, a Jones Lang LaSalle-lal kötöttek megállapodást. A bevásárló központ belsőépítészeti tervezésekor figyelmet fordítanak a várhatóan magas látogatói számra: naponta 200 000 ember halad át várhatóan ezen az épületen. Az utazó- és vásárlóközönség tájékozódását és kényelmes közlekedését segíti, hogy a terek átláthatóak és tágasak, a széles passzázs rendszerben az eligazodás egyszerű, nem lesznek párhuzamos, átláthatatlan útvesztők. A hatalmas belső tereket kellemes színek, attraktív belsőépítészeti megoldások teszik izgalmassá. Mindezek eredményeképpen a KÖKI Terminál várhatóan az ország egyik leglátogatottabb és legsikeresebb bevásárló- és szabadidőközpontja lesz. Ezt támasztja alá a tény is, hogy a kereskedelmi területek 80%-a már bérbeadásra került, és az 500 négyzetméternél nagyobb bérlemények elkeltek.

Gajda Péter Kispest és Kovács Róbert Kőbánya polgármesterének a jelenlétében, a bérlői kulcsot az intézmény első bérlőjének, a LIBRI Könyvesház vezetőjének, Walitschek Csillának adták át, aki megígérte: a közönség kiszolgálását magas színvonalon, példamutató szolgáltatóként kívánják végezni.

A jelenlevők – a főváros és a kerületek vezetői, a beruházás munkatársai, az építők képviselői, a bérlők és a résztvevők – színes kézlenyomattal igazolták, hogy egyetértenek az épület belső falára függesztett tábla üzenetével: Kezet rá! A KÖKI sikeréért! A nyitásig hátralevő időben szinte napról napra, a nagyközönség számára is látványosan alakul majd az építkezés. A KÖKI Terminal felépülésével nemcsak a dél-pesti régió, hanem más kerületek, a főváros és az ország számára is mintaszerű létesítmény valósul meg.

Kapcsolódó cikkeink