Átadták a Gyulai Pálinkafesztivál párlatversenyének díjait
A tuzséri Gyümölcspárlat Bt. nyerte el a legjobb kereskedelmi főzde címet a 19. Gyulai Pálinkafesztivál Brillante-2018 elnevezésű párlatversenyén – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A legjobb kereskedelmi pálinka díját is a tuzséri főzde jonatánalma-pálinkája érdemelte ki.
A kereskedelmi főzdék versenyére 22 vállalkozás 209 mintával nevezett.
A legeredményesebb bérfőzde címet idén a Szabolcs Aranya Pálinkaház Bt. érdemelte ki, a legeredményesebb bérfőzető a gyulai Cseke János, magánfőző pedig a kaposvári Kaszás Hajnalka lett. Ők ketten készítették a legjobb magánfőzött és bérfőzetett párlatot is, előbbi Kaszás Hajnalka feketeberkenye-párlata, utóbbi Cseke János beszterceiszilva-párlata lett.
A bérfőzetők és magánfőzők versenyére túlszárnyalta a nevezések száma a tavalyit: összesen 641 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, sőt Szerbiából, Romániából és Izraelből is. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki több mint húszfajta párlatot küldött a megméretésre – közölték a szervezők.
Az egyre magasabb minőségű pálinka- és párlatkészítést jelzi, hogy száznál is több aranyérmet ítélt meg a zsűri – tették hozzá.
A díjkiosztón átadták a Békés Megyei Önkormányzat által először 2015-ben meghirdetett Békés megye pálinkája díjat is. Idén négy kereskedelmi főzde nevezett, a győztes a Gyulai Pálinka Manufaktúra Báró Harruckern vadcseresznye-pálinkája lett. A megyei önkormányzat vállalja, hogy egy éven keresztül kétfajta kiszerelésben, kizárólag a bajnok főzdétől, kizárólag ezt a terméket vásárolja meg ajándékozási célra.
A 24 tagú szakmai zsűri vakkóstoláson a párlatok ízét, illatát, textúráját, az összbenyomást és azt pontozta, hogy érezhető-e a mintán az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >Óriási magyar siker Amerikában: magyar pálinkafőzde nyerte el az “Év Lepárlója” díjat
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás –…
Tovább olvasom >További cikkeink
30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Huszadik alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat
Idén 20. alkalommal adták át a Hégető Honorka Díjakat, rekordszámú,…
Tovább olvasom >Ma kezdődik a World Science Forum Budapesten
Ma kezdődik Budapesten a World Science Forum (WSF – Tudomány…
Tovább olvasom >