Átadták a Brillante-2024 Nemzetközi Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon
Átadták a Brillante-2024 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny díjait a Gyulai Pálinkafesztiválon – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2024 legeredményesebb bérfőzdéje a noszvaji Kövér Pálinkafőzde lett. A legeredményesebb bérfőzető címet már harmadik éve
Guba Krisztián nyeri el; a legeredményesebb magánfőző Lipcsei Adrián lett.
A legjobb magánfőzött párlat Dervanics Roland Tophit szilva párlata lett; a legjobb bérfőzetett párlat címét pedig Szász Gábor piros vilmos párlata érdemelte ki.
Idén az év gyümölcse a birs volt, az abból készült nedűket külön díjazták, a kategóriában Szolnoki Donát párlata győzedelmeskedett.
A legeredményesebb kereskedelmi főzde idén a kisvárdai Várda Drink Zrt. lett; a legjobb kereskedelmi pálinka címet pedig a Sáppusztai Pálinkafőzde sárga vilmoskörte pálinkája érdemelte ki a szakmai zsűri döntése alapján. Tavaly ugyanennek a főzdének a piros vilmoskörte pálinkája szerezte meg az első helyet.
A legjobb kereskedelmi pálinka díj nyertese egyben elnyerte az Agrárminisztérium különdíját is, hiszen a verseny fővédnöke az Agrárminisztérium volt 2024-ben – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A korábbi évekhez hasonlóan a fődíjak mellett champion, azaz kategóriagyőzteseket is hirdettek, illetve arany, ezüst és bronz minősítéseket osztottak ki.
A versenyre idén rekordszámú nevezés, 1353 minta érkezett, ami jelentősen túlszárnyalta a tavalyi 1178-at. A legtöbb párlat idén a szőlő és szőlőeredetű termékekből érkezett, összesen 219. Az év gyümölcséből, a birsből 97 mintát küldtek be. Küldtek párlatot Romániából, Szlovákiából, Szerbibából és Horvátországból is.
A 23 tagú, rangos szakmai zsűri megvizsgálta, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták.
Kapcsolódó cikkeink
Visszajönnek a klasszikus pálinkaízek
2024 igazán jó évnek számított a gyümölcsök tekintetében az Alföldön,…
Tovább olvasom >Szűkülő piacon kell boldogulniuk a pálinkafőzdéknek
A magyar pálinkafőzdék egyre nehezebb helyzetben találják magukat, ahogy a…
Tovább olvasom >Zsugorodó polcokon
Piac, természet, jogszabályok – egyik sem kímélte túlságosan a minőségi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fagylalt-komp és balatoni ízek csatája – jön a Balaton Fagyija választás
Május 9-én nemcsak a Tihany és Szántód közötti kompjárat indul…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >UNESCO-busz néven indult szászföldi látnivalókat összekötő turistajárat Erdélyben
UNESCO-busz néven indított szászföldi látnivalókat érintő turistajáratot Erdélyben egy turisztikai…
Tovább olvasom >