Átadták a 2020-as Fenntartható jövőért díjakat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 10. 12. 11:23

„A változás felgyorsításához innovatív együttműködésre van szükség az üzlet, kormányzat, tudomány és az oktatás között” – mutatott rá Mark Zwinkels előadásában a BCSDH virtuális üzleti ebédjén. Az esemény szakmai programjának fókuszában a fenntartható élelmezés és természet állt. A rendezvényen a Fenntartható jövőért díj átadásával idén rendhagyó módon nem csupán a kiemelkedő vezetőket és vállalati megoldásokat ismerték el, de a pandémia során kimagasló fenntartható kezdeményezéseket is.

A világ növekvő népességének megfelelő élelmiszerrel való ellátása alapvető fontosságú. A pandémia kapcsán megtapasztalhattuk, mit jelent más országokból származó élelmiszerektől függeni, válság és lezárt határok esetén. Mit tehet az üzleti szféra? A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) virtuális üzleti ebédjén került sor az üzleti szféra számára készült három pontos ajánlás bemutatására, amely a biodiverzitást maximálisan figyelembe vevő fenntartható élelmezés megvalósításához vezető utat mutatja meg.

A magyar GDP mintegy 30%-át megtermelő 98 tagvállalatot tömörítő szervezet idén negyedszer adta át a Fenntartható jövőért díjat Változásvezető, Társadalmi felelősségvállalás kategóriában.

A partnerség és innováció a kulcsa a fenntarthatósági folyamatok felgyorsításának – Mark Zwinkels előadása

„A világ népessége nő, öregszik és urbanizálódik, az éghajlatváltozás sokkal erőteljesebben és gyorsabban jelentkezik, mint azt sokan gondolták; a biodiverzitás rohamosabban csökken, mint az emberiség története során bármikor, és ennek ellenére a természettel kapcsolatos kockázatokat még mindig alábecsülik az üzleti döntéshozatalban. Azonnali cselekvésre van szükség, fel kell gyorsítani a változásokat. – mutatott rá előadásában Mark Zwinkels a hollandiai World Horti Center nemzetközi igazgatója, – Ehhez páratlan összefogás, partnerség szükséges.

„A növekvő népesség megfelelő élelmiszerrel való ellátása elsődleges cél, de fel kell ismerni, hogy ez nem egyre több szántófölddel érhető el, hanem az olyan technológiába, biológiába való befektetéssel, amelyek fenntarthatóvá teszik a termelést. A pandémia kapcsán a kormányok megtapasztalhatták, mit jelent, ha a határokat lezárják, és más országokból származó élelmiszerek behozatalától függenek. Ennek következtében sok ország hajlandó fenntartható, csúcstechnológiájú üvegházi létesítményekbe befektetni. Ezzel a fenntartható növénytermesztés szintje történelmi lendületet kaphat. A World Horti Center jó példa arra, hogy a gyakorlati kutatások, a tehetséges hallgatók, valamint a tapasztalt és sikeres vállalatok ötvözésével az innováció virágozni fog.” – tette hozzá.

A BCSDH ajánlása a fenntartható élelmezésért és a biodiverzitásért

„Az élelmiszer ellátási láncokat nehéz helyzetbe hozta a koronavírus, ráirányítva a figyelmet a rendszerek kitettségére és globális folyamatok problémáira, a biodiverzitás fokozottabb védelmére. Noha számos kihívás van az élelmiszer rendszerek átalakításának összetettségében, vannak ígéretes, innovatív technológiai fejlesztések és fogyasztói trendek is, amelyek jelzik az erőfeszítések felgyorsításának lehetőségeit. Van-e jobb alkalom arra, hogy változtassunk, mint most?” – hívta fel a figyelmet beszédében Ifj. Chikán Attila, a szervezet elnöke, felvezetve azt a három pontos ajánlást, amelyet a BCSDH, tagvállalatainak vezetőivel közösen fogalmazott meg, hogy segítsenek az üzleti szférának megtenni a fenntartható élelmezés megvalósításához szükséges lépéseket:

A BCSDH ajánlása az üzleti szektor számára a fenntartható élelmezésért:

1. Rövidebb, átlátható és diverzifikált ellátási láncok kialakítása a reziliencia erősítése érdekében

2. Az élelmiszerpazarlás minimalizálása érdekében akcióterv kidolgozása a hatékonyság és a tudatosság növelésére

3. A természeti értékek sokszínűségének helyreállítását és megőrzését szolgáló gazdálkodás és befektetések

Az ajánlás szakmai előkészítésében és megfogalmazásában közel 80 első számú vezető, civil, tudományos és vállalati szakember vett részt. Mind az üzleti szektor, mind az érintettjeik számára azonosítottak olyan üzleti megoldásokat, amelyek terjesztésével és megvalósításával növelhetik pozitív hatásukat a fenntartható élelmezés kapcsán.

A program idei főtámogatója: Nestlé.

Kiemelt támogatója: Deloitte, E.On, McDonalds: további támogatói pedig: Alteo, Essity, Folprint, Hungarocontrol, HVG, MOL, Rossmann, Unilever voltak.

A BCSDH rendezvényei karbonsemlegesek, melynek támogatója: LeasePlan.

Fenntartható jövőért díj 2020 – vállalatok, vezetők a fenntarthatóságért

A BCSDH üzleti ebédjén került sor a 2020-as Fenntartható jövőért díj átadására is.

Márta Irén a BCSDH igazgatója, a szakmai zsűri egyik tagja kifejtette: „A nehéz helyzetekben különösen nagy szükség van elismerésre. Emiatt döntöttünk úgy, hogy idén is meghirdetjük a BCSDH által alapított, Fenntartható jövőért díjat, és csak erre az évre létrehozunk egy új, Társadalmi felelősségvállalás kategóriát is. Elsődleges célunk, hogy elismerjük a Fenntartható Fejlődési Célok elérése érdekében végzett kiemelkedő vállalati és vezetői teljesítményt, melyet most kibővítettünk a pandémia során tett nagyhatású intézkedésekkel.”

A Dr. Bartus Gábor, Krizsó Szilvia, Márta Irén, Salgó István és Ürge-Vorsatz Diána alkotta 5 tagú szakmai zsűri választotta ki a díjazottakat.

A Változásvezető díj nyertese: Kovács Ágnes (Sió-Eckes)

A legjobb Társadalmi felelősségvállalás díjait:

a Coca-Cola Magyarország „Támogatások a COVID-19 járvány első szakaszában” az üzleti célokat egy nemesebb célnak alárendelő, gyors támogatást nyújtó programja,

a Generali Biztosító Zrt. „Élethosszig tartó partnerség a koronavírus alatt is” a belső és a partnereknél COVID rezisztens működést segítő megoldások programja,

a Grundfos Magyarország Kft. „Biztonság és stabilitás COVID-19 idején is” a munkatársakról és az érintettekről egyaránt gondoskodó programja nyerte.

A díj idei fő támogatói: Legrand, MAVIR Kiemelt támogatói: Alteo, Essity voltak.

ő igazgatója vette át.

Kapcsolódó cikkeink