Aszályos évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség várható
Az aszály miatt az idei évjáratot kisebb mennyiség, de potenciálisan kiemelkedő minőség jellemezheti – nyilatkozták borászok az Agrárszektornak. A csapadékhiány és a forró, napos nyár következtében kisebb bogyók fejlődtek, amelyek élénk színeket és magas cukortartalmat rejtettek, több borfajtánál szép illatokkal párosulva.
A vörösborok esetében azonban néhol már túlzásba csapott a kedvező hatás: a túlzott tanninosság miatt fennáll a veszély, hogy a kezdetben jónak ígérkező tételek durva, karcos jegyeket mutatnak majd. A borászok szakértelmén és óvatosságán múlik, hogy a kíméletes feldolgozással elérhetik-e, hogy a 2024-es évjárat csillagos legyen.
Az ország különböző részein eltérően hatott az aszályos időszak, de a déli régiókban, így a Szekszárdi borvidéken a csapadék szinte teljesen elmaradt a nyár eleje óta. Takler András borász szerint 10-20 százalékos terméskieséssel kell számolni, és bár a bogyók töppedtek és kisebbek, a vörösborok alkoholfoka akár 14-15%-os is lehet. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a tanninok ne koncentrálódjanak túlságosan.
Mindezek ellenére a borászok optimisták, ahogy Takler András is megfogalmazta: „Benne van a pakliban, hogy szép évjárat lesz az idei.”
Kapcsolódó cikkeink
Közülük választják ki az idei Év Bortermelőjét
Lezárult Az Év Bortermelője Magyarországon díj 2024-es jelölési szakasza. 850…
Tovább olvasom >Magyar siker a világ legjobb borászatainak rangsorában: a Szepsy Pince a 43. helyen
2024-ben is közzétették a World’s Best Vineyards rangsorát, amely az…
Tovább olvasom >Hullámvölgyből kifelé
Idén az extrém meleg időjárásnak köszönhetően a megszokottnál jóval korábban kezdődött…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >