Aszály és gombabetegség sújtja a szelídgesztenye-termést

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 05. 11:07

Szinte egyáltalán nem lehet szelídgesztenyét kapni az országban az aszály miatt, a szokásos mennyiség tizede termett idén. Zengővárkonyban, az ország legnagyobb termőterületén pedig egy 20 évvel ezelőtti gombabetegség is gondot okoz.

A csapadékhiány miatt a szemek vagy egyáltalán nem tudtak kifejlődni, vagy nagyon kicsik maradtak. „Az idei szelídgesztenye-termés nagyon nem jó. Az egész nyári eső hiányzott neki, mivel a gesztenye szereti az esőt. Ezt a nagy forróságot nem nagyon kedveli” – mondta Fődi Istvánné őstermelő.

Zengővárkony környékén van az ország legnagyobb összefüggő szelídgesztenye-ligete. A 65 hektárnyi területre a rómaiak telepítették az első példányokat, van olyan fa, amelyik 500-600 éves. 1970 körül egy gombabetegség támadta meg a ligetet. Ennek következtében a fák 90 százaléka száradásnak indult. Speciális oltóanyaggal sikerült a teljes pusztulást elkerülni, de a regenerálódás még évtizedekig eltart.

Zengővárkony környékén idén egy átlagos évhez képest mindössze 10 százalék szelídgesztenye termett. Ez az árakon is meglátszik, kilója 1200-1500 forint a piacon. A kukorica- és napraforgótermésben is komoly károkat okozott az aszály, a kukoricában összesen mintegy 50, míg a napraforgóban 30-40 százalékos terméskiesést eredményezett. (Magyar Nemzet Online, hirTV)

Kapcsolódó cikkeink