Arzéntartalom miatt a Nébih nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a rendelkezésre álló információk, valamint a laboratóriumi vizsgálatok alapján nem javasolja a Sajóból kifogott halak fogyasztását – közölte a Nébih a honlapján.
A tájékoztató szerint akut kockázat nem áll fenn, valamint a határértékkel szabályozott toxikus nehézfémek esetében is negatívak az eredmények. A vizsgált halakban kimutatott arzéntartalom miatt azonban indokolt az elővigyázatosság.
Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület hívta fel a Nébih figyelmét azon közösségi média hírre, amely szerint a szlovák hatóság arzénszennyezettség miatt megtiltotta a Sajóból kifogott halak fogyasztását.
A Nébih haladéktalanul felvette a kapcsolat a szlovák élelmiszer-ellenőrzésért felelős hatósággal, majd mintát vett a Sajó határhoz közeli részéből származó növényevő és ragadozó halakból toxikus nehézfémek jelenlétének vizsgálata céljából.
Kapcsolódó cikkeink
Még jó! – élelmiszermentő kampányt indított az Auchan és a Nébih
Szemléletformáló kampányt indított az Auchan Magyarország a Nébih Maradék nélkül…
Tovább olvasom >Újabb sikert ért el hazánk az afrikai sertéspestis elleni küzdelemben
Az elmúlt évek során bevezetett és következetesen végrehajtott járványvédelmi intézkedések…
Tovább olvasom >Pazarlóbban bánnak a készételekkel a háztartások
Megtört az élelmiszerpazarlás évek óta tartó csökkenési trendje a Nébih…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: augusztusban is dübörgött a turizmus, a vendégéjszakák száma átlépte a 31 milliót
A Központi Statisztikai Hivatal és a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ…
Tovább olvasom >Élelmiszermentő Központ: Az élelmiszer értékes erőforrás, ne pazaroljuk el!
Az élelmiszer értékes erőforrás, amit nem szabad veszni hagyni, főleg,…
Tovább olvasom >Kávéfogyasztás: régiós dobogón a magyarok
Közép-Európában a csehek a legnagyobb kávéfogyasztók, de csak minimális előnnyel…
Tovább olvasom >